След почти 9-часово съдебно заседание по казуса КТБ пак не стана ясно в чия полза е извършено присвояването на пари от банката. Нито  от пледоарията на прокуратурата, нито от мотивите на съда се разбра  дали от касата на КТБ липсват пари и кога е станало присвояването.

Главният касиер на КТБ Маргарита Петкова, и заместник-главният счетоводител - Борислава Тренева-Кючукова остават в ареста, постанови Софийският градски съд. Те са обвинени като "извършител" и "помагач". Главният счетоводител на банката Мария Димова пък остава под домашен арест, заради влошеното й здравословно състояние. Изпълнителният директор на  Орлин Русев е освободен под гаранция в размер на 10 000 лева. 

Според прокуратурата обаче и четиримата са учавствали в източването на 206 млн. лева от КТБ. Както писахме вчера, обвинението за изнасяне на парите с чували от Корпоративна търговска банка е отпаднало. В последните 24 часа прокуратурата го е преквалифицирала и твърди, че четиримата обвиняеми са присвоили милионите поетапно в продължение на около 3 г.

Както и защитата изтъкна неколкократно, няма реални данни за присвояване от банката. Според прокуратурата обаче, на 19 юни фирмата мажоритарен акционер в банката - Бромак ЕООД, която е собственост на Цветан Василев, е симулирала изтегляне на сумата, която била оформена като заем от КТБ до Бромак, като впоследствие в него встъпили и други дружества, сред които и БТК. Целта - да се прикрие продължилото три години източване.

Според съдията по делото Пенка Велинова може да се предположи обосновано, че трите служителки на банката са участвали в измамата, но не може да се каже същото  за изпълнителния директор Орлин Русев. Затова той излиза под парична гаранция. 

Основна критика от страна на съда беше, че не е приложена счетоводна експертиза. Обвинението  използва двама свидетели - приближеният на Цветан Василев Бисер Лазов, и изпълнителният директор на неговата фирма ТЦ-ИМЕ АД Теодора Тренева.

Цветан Василев обаче не е обвиняем по делото, нещо, за което съдът разкритикува обвинението. Според съдиите, ако има данни, че от банката са били присвоявани средства, то би трябвало да има данни и че и Цветан Василев е извършил престъпление. 

След заседанието, провокиран от журналисти, прокурорът Иван Гешев заяви, че държавното обвинение по-скоро вярва, че присвояването е било в полза на други лица. На въпрос дали Василев все пак ще бъде обвинен, той отговори: "Всичко е възможно на този свят".

Прокуратурата тепърва щяла да изяснява как не е засечено от БНБ и одиторите започналото през 2011 г. източване на пари.