Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред бТВ развръзката по случая "Емко". Според Нинова това е кризисен пиар.

"Твърде много скандали се случиха. Нямаме държавни институции. Министър, който е част от кабинета, беше острието на целия този проблем. Министър, т.е. правителството. И сега премиерът, който е начело на това правителство, казва - всичко връщаме обратно. Как така? Имаме институции, те работят ли?", попита Нинова.

Според нея на министъра на икономиката Емил Караниколов трябва да му се поиска отговорност "за всичко, което говореше до днес".

"Нищо в държавата не функционира като хората. Ако премиерът си е на мястото, ще освободи Караниколов. Но няма да го направи, защото всичко беше по негова поръчка", заяви Нинова.

Тя коментира и вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), посветен на антикорупционното законодателство, който се провали.

"Политическата класа не иска да се бори с корупцията. Не искам БСП да е част от този сговор", заяви Нинова.

Според нея управляващите умишлено са провалили КСНС. И това е била демонстрация към президентската институция.

"Правителството на Бойко Борисов не иска да се бори с корупцията", заяви Нинова.

Тя цитира доклад до КСНС, подписан от правосъдния министър Цецка Цачева, в който е записно, че "не винаги корупцията е престъпление".

"В този закон те я свеждат до административно нарушение, което се наказва с глоба. Нашето предложение е корупцията да е пресъпление, да се разследва по Наказателния кодекс", каза Нинова.

Според нея на КСНС управляващите обяснили, че една от основните причини за липсата на резултати за борба с корупцията е, че липсва дефиниция на понятието "корупция".

Нинова призна, че и БСП има практика да назначава роднини в администрация и бордове, но сега социалистите искат това да спре. Тя коментира и факта, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е бил избран, като БСП е предложила на ГЕРБ да си избере от нейните кандидати.

"Само времето ще разсее вашите и на хората подозрения. Предлагам ви да следите как ще гласуват във ВСС излъчените от БСП", заяви Нинова.

И отрече да е имало сговор между двете партии.