„Гражданска отговорност” ще се определя индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя. Новата система, наречена „бонус-малус“, по която ще се изчисляват задължителните застаховки от началото на 2018 г., може да доведе до оскъпяване за неизрядните шофьори до 200%. Дисциплинираните водачи ще плащат с около 50 на сто по-малко." Това обясни по бТВ зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. 

 

„Определянето на размера на застраховката според нарушенията може да не влезе в сила от първия ден на 2018 г., но все пак това ще е факт в началото на новата година. За "бонус-малус" се говори отдавна, но до въвеждането й се стига едва сега. Една от важните стъпки е да се свържат информационните системи на застрахователите с информационните масиви на КАТ и въз основа на данните да се определя и размерът на полицата “, подчерта Агайн. 

При определянето на цената ще се вземат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления. 

"Според статистиката най-много са нарушенията, свързани с превишената скорост - общо 1 млн. в периода 2014-2017 г. Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката, са отнемане на предимство, рязка смяна на посоката на движение, неспазване на дистанцията", допълни Агайн.