Държавна агенция „Архиви“ е представила нова придобивка – личния архив на български учен, който е участвал в подготовката на космическата програма за изпращане на първия човек на Луната, съобщи специализираният сайт desebg.com.

Проф. Виден Табаков е вероятно най-успелият български учен в чужбина, коментира изданието. Той е роден през 1919 г. в село Стакевци, Белоградчишко. Баща му е търговец. Табаков учи във Видинската мъжка гимназия „Цар Симеон Велики”, а по-късно се дипломира като инженер през 1941 г. в Германския университет в Прага. През 1945 г. завършва самолетостроене в Берлинския университет.

В Берлин Виден Табаков се запознава с германския инженер Ханс фон Охейн, който след края на Втората световна война го кани да работи в Аржентина по създаването на свръхзвукови ракетни самолети. През 50-те години проф. Вернер фон Браун, с когото Табаков се познава също от Берлин, го кани в САЩ, където той вече работи по американската ракетна програма. Браун разработва ракетата носител „Сатурн 5”, чрез която САЩ осъществяват програмата „Аполо” за достигане на Луната.

Виден Табаков се включва в екипа от ракетни специалисти на Браун в Huntsville, Алабама. Българският учен пътува за изследвания по космическата програмата до Синсинати, Охайо, където се установява със семейството си. Там той става професор по космическо инженерство и инженерна механика. Лабораторията в университета, в която е работил, носи неговото име от 2009 г.

Българският учен подготвя редица докторанти, един от които е Нийл Армстронг (1930-2012) – първият човек, стъпил на Луната. Впоследствие Армстронг е професор по аерокосмическо инженерство в отдела, оглавяван от Табаков в университета.

През 2012 г. НАСА обявява Виден Табаков за свой почетен професор, титла, с която са удостоени малцина чужденци.