Търговският съдия от Софийския апелативен съд (САС) Милен Василев публично обвини председателката на съда Даниела Дончева в действия със “силен корупционен мирис”, обвини я, че встъпва неправомерно в дело и й пожела "със здраве да си харчи честно спечелените пари".

Това стана заради нейно решение, с което Василев е преместен в друг съдебен състав. Това става ясно от заявление на търговския съдия, разлепено в САС, а впоследствие публикувано от съдии във фейсбук, а цялата история е заради търговско дело, свързано с КТБ.

В заявлението си съдия Василев очертава следната картина. Със заповед на Даниела Дончева той е преместен от досегашния му шести съдебен състав в Търговското отделение в 11-и състав, доскоро оглавяван от избрания за член на ВСС от квотата на парламента по предложение на ДПС Стефан Гроздев.

Съставът на Василев пък е поет от председателката на съда Даниела Дончева, а това означава, че всички висящи дела на Василев се поемат от нея. До този момент обаче Дончева правораздава в Гражданското, а не в Търговското отделение.

Сайтът "Съдебни репортажи" разказва, че сред делата, които поема Дончева, е и разпределено на съдия Василев на 26 май 2017 г. търговско дело, свързано с казуса “КТБ”, "имащо за предмет установителен иск по чл.694 Търговския закон на значителна стойност – над 102 млн. лв., за която се твърди, че има за произход заемни отношения”.

Делото е насрочено от Милен Василев за 27 септември. Съдията твърди, че същия ден, преди заседанието по него, то е било изискано от председателката на съда Даниела Дончева – “незнайно защо и без молба от когото и да било”, “по информация на деводителката”, след като самият Василев я попитал защо делото не му е занесено за четене преди заседанието. Процесът е отложен за 8 октомври заради назначена, но все още неготова съдебно-счетоводна експертиза.

Съдията пише още, че на 2 октомври лично е сезирал председателката за “наболели организационни проблеми” и я е информирал, че нарушава разпоредбите за случайното разпределение на делата, тъй като то се случва само измежду съдии от съответното отделение. На практика Василев сочи, че влизайки в съдебен състав от Търговското отделение и изземвайки делата на докладчика на състава, Дончева е погазила разпоредбите на Закона за съдебната власт, тъй като разместването на съдии по отделения е в правомощията на Общото събрание на САС. Освен това, казва Василев, досегашната практика е за подобно разместване да се питат “потърпевшите” съдии.

“Впоследствие (след сезирането от страна на Василев – б.а.) с настоящата заповед вие ме махате от 6-и състав и слагате себе си на мое място, като изземвате всички досега разпределени ми по законния ред и висящи дела – очевидно преследвайки две цели:

1) да се накаже този, който много знае (много плоско от ваша страна);

2) да овладеете делата, на които аз съм бил докладчик измежду които (каква случайност) и въпросното т.д. №2832/2017 г. с предмет иск за 102 млн. лв., към което вече сте проявявали нездрав интерес”, категоричен е съдията.

И сочи: "При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)”.

Аргументира се така:

“Зарязвате собствения си състав в гражданско отделение с пет висящи дела, зарязвате дори и мястото на бившия зам.-председател Гроздев в 11-и състав на Търговско отделение (където също има пет висящи дела на този доклад) и отивате на тежко натоварен състав с поемане на всички висящи дела на редови съдия. Не знаех, че сте толкова работлива.” Магистратът дава пример, че не допуска действията на Дончева да са провокирани от желание за поемане на допълнителна работа, тъй като на 2 октомври е отправил предложение тя да повиши натовареността си от 38 на 50%, на което “погледнахте с насмешка”.

И добавя:

“Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото логично обяснение е, че това друго е свързано именно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 г. Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на друг апелативен състав”.

Писмото на съдия Василев завършва с настояване за незабавна отмяна на заповедта на Дончева и свикване на Общо събрание на САС, на което случаят да бъде обсъден, както и с пожелание към председателката на съда “със здраве да си харчите честно спечелените пари”. Подписът гласи: "С неуважение".

От САС заявяват пред “Съдебни репортажи”, че Дончева няма да коментира “неистини по нейн адрес”. От съда казват също, че действията на председателката са в синхрон с установената практика, проверявана от горестоящи институции. Промяната на съставите е съобразена със закона и по-специално с чл. 106, ал. 6 от ЗСВ, в която се казва, че председателят на Апелативния съд “може да председателства съдебни състави от всички отделения при спазване на принципа на случайния подбор при разпределението на делата”, сочат от САС.

Съдия Василев обаче вини председателката на САС именно в показване на случайния подбор на делата. Съдии, с които “Съдебни репортажи” разговарял, обясняват също, че на практика логиката на разпоредбата на чл. 106, ал.6 от ЗСВ е, че председателят може да влиза в съдебни състави от всички отделения, но при условие, че разглежда дела, разпределени на случаен принцип, а не заварени такива.

Даниела Дончева бе избрана през лятото на 2016 г. след мъчително дълго време без титуляр на поста председател на САС. За мястото два пъти се кандидатира "неудобната" на предишния ВСС Нели Куцкова и се стигна до абсурда - всички да говорят добри думи по неин адрес и накрая да не я избират.

Тя бе гласувана след люти дебати и обичайните подмятания между двата "лагера", включително - дали е преписвач на чужда концепция, излизала ли е на стълбите на Съдебната палата и взимат ли се решенията на ВСС някъде отвън.