Футболната легенда Джордж Уеа печели президентските избори в родната си Либерия, съобщи в. "Индипендънт".

Това сочат временни резултати от преброяването в западноафриканската държава, въпреки че от избирателната комисия официално призовават "да не се разпространяват фалшиви новини", преди да са ясни окончателните резултати от изборите.

Ако действително спечели вота, Уеа ще наследи на поста Елън Джонсън Сърлийф - първата жена, избарана за държавен глава в Африка и носителка на Нобелова награда за мир.

Новият вицепрезидент, ако прогнозите се сбъднат, ще бъде Джоузеф Боакай.

В Либерия, създадена през XIX век от освободени в САЩ роби, не е имало мирно предаване на властта от 73 години насам.

Сърлийф победи Уеа през 2005 г. Тя изкара два 6-годишни мандата и помогна за възстановяването на страната от 14-годишната гражданска война. По време на управлението й избухна смъртоносната епидемия от ебола, която погуби близо 5000 либерийци през 2014-2015 г.

Преди 12 години Джордж Уеа създаде Конгреса за демократична промяна (КДП), днес Коалиция за демократична промяна. Въпреки изключителната си популярност обаче той не можа да спечели тогава изборите. Много хора не гласуваха за него, защото няма необходимото образование.

Футболистът си взе бележка и завърши бизнес администрация в Маями, САЩ.

На последния вот се появиха твърдения, че той е получил и френско гражданство, докато е играл във Франция. Това обаче не се оказа вярно, което му позволи да се кандидатира.

И въпреки че окончателните резултати от изборите все още не са ясни, Уеа бе поздравен от Арсен Венгер. Французинът бе негов треньор навремето в "Монако".

Кой е Уеа

 

Пълното му име е Джордж Толън Мане Опонг Усман Уеа. Роден е на 1 октомври 1966 г. в либерийската столица Монровия. Той е център-нападател и става един от най-добрите футболисти в историята на Африка.

13 години играе футбол в редица реномирани европейски клубове - френските "Монако", "Пари Сен Жермен“ и "Олимпик" (Марсилия), италианския "Милан" и английския "Челси". Завършва кариерата си в "Ал Джазира" в ОАЕ.

Уеа е първият неевропеец и единственият африканец, печелил "Златната топка" за най-добър футболист на Европа. Той е удостоен с нея през 1995 г., когато играе в "Милан". Предишният носител на наградата е българинът Христо Стоичков.

Пак през 1995 г. Уеа е обявен за футболист номер 1 в света на ФИФА. Три пъти печели наградата за най-добър играч на Африка - през 1989, 1994 и 1995 г.

С националния отбор на Либерия обаче не успява да постигне сериозни успехи. Участва само в две африкански първенства.