Южнокорейските медии я нарекоха "севернокорейската Иванка". Тя играе ключова роля в отдела по пропаганда и агитация на Пхенян. И ще бъде най-високопоставеният член на фамилията Ким, който някога е посещавал Южна Корея. При това, докато двете страни се водят все още във война. Ким Йо Чен, сестрата на севернокорейския вожд, е част от делегацията на страната си на зимните олимпийски игри. 

Коя всъщност е севернокорейската Иванка?

Снимка от тв екрана от 7 февруари 2018 г. показва вожда Ким и сестра му, която ще е част от делегацията на зимните олимпийски игри в Южна Корея.

Сестрата на лидера Ким Чен Ун става все по-влиятелна в политическата йерархия на комунистическата страна.
Ким Йо Чен от октомври м. г. е член на Политбюро на управляващата Работническа партия, най-важния орган, който взема решенията в страната, в която цари еднопартиен режим. Тя замени леля им Ким Хонг Хе, за която се смята, че е много болна.

Политическата кариера на по-малката сестра на диктатора е във възход от 2014 г., която тя стана зам.-директор на ключовия партиен отдел за пропаганда и агитация, разказва Би Би Си.

Ким Йо Чен е в черен списък на САЩ за системно нарушаване на правата на човека в Северна Корея. Наблюдателите виждат последните рокади и издигането на сестрата на вожда в партийната йерархия като следваща стъпка към консолидацията на властта вътре във фамилията.

Какво се знае за сестрата на Ким

Смята се, че е родена през септември 1987 г., тя е по-малката дъщеря на Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен Ун, и неговата четвърта съпруга Ко Чен Ху.

Учила е заедно с брат си в пансион в Швейцария, преди да се върне и да получи диплом от компютърните науки от университета в Пхенян.

Има различни сведения за нейната женитба. Според някои тя е омъжена за Чо Сонг, син на висшия партиен функционер Чо Рьон Хе (зам.-председател на Корейската работническа партия - б.р.), според други е омъжена за висш военен, който работи за "Стая 39" (наричана още и Бюро 39 - една от най-секретните организации в Северна Корея) на Работническата партия, която управлява тайните фондове на лидера и чиято дейност, както се смята, е свързана с пране на пари.

Според южнокорейски медии, които се позовават на разузнавателни източници, Ким  Йо Чен е станала майка през май 2015 г.
За първи път е видяна на обществено място по време на погребението на баща си през 2011 г. През 2014 г. тя получава доста значителна политическа роля. Тогава официално е представена като висш функционер за първи път в държавните медии на страната.

Смята се, че Ким Йо Чен ръководи проектите, които градят образа на диктатора и неговата идеологизация. Тя ръководи публичните изяви на своя брат, в това число неговите пътувания, програма, логистични нужди, сигурност и т. н.

През 2015 г. тя беше отстранена от ролята си на отговорник за сигурността на брат си след серия заплахи по време на негови публични прояви. Имаше и инцидент, при който тя беше видяна да се крие зад стълб близо до брат си по време на церемония в Пхенян.

По нейни думи: няма нищо за казване

По-малката сестра на севернокорейския диктатор не дава изявления. В началото на 2017 г. тя беше забелязана да ръководи приготовленията за празненствата, с които се отбелязва 105-годишнината на основателя на държавата Ким Ир Сен.

Тя придружаваше брат си и при откриването на важен строителен обект в столицата през април м г.

Потвърдената информация за кариерата на сестрата на Ким е оскъдна, има обаче сведения, че точно тя е ръководела страната в края на 2014 г., когато диктаторът имаше сериозни проблеми със здравето и беше изчезнал от публичното пространство.

Исторически династията Ким попълва ключови позиции с членове на семейството, за да спре претенциите на други към властта.

"Нейното положение като неговата биологична сестра я поставя на пиедестал и тя автоматично се ползва с по-високо доверие от другите членове на най-приближения му кръг. Това е и показателно за хроничната липса на доверие у Ким към партийните кадри, които са около него", пише южнокроейският Daily NК.

Характерът ѝ

Описват я като мила и приятна, малко мъжкарана. Но същинска информация за нея липсва, защото е отглеждана в чужбина, другите членове на фамилията Ким не са общували много с нея. Ръководството на училището в Швейцария, където е учила, казва, че е била през цялото време свръхобгрижвана - заобиколена от гардове и прислуга. Веднъж например била леко настинала и затова била вкарана веднага в болница.

Тя е най-приближеният човек на диктатора в момента, смятат повечето наблюдатели.