За първи път в историята на Киргизстан избран президент мирно ще предаде властта след гласуване, което се провежда днес. Но критиците казват, че политическата обстановка в централноазиатския "остров на демокрация" се влошава

Изборите в страната започнаха като вероятно нито един от кандидатите няма да спечели на втори тур. За балотаж се готвят двама проруски кандидати, единият от които има подкрепата на сегашния президент.

Мюсюлманската държава с население от 6 млн. души вече е близък съюзник на Москва и на нейна територия има руска военна база. Киргизстан помага на Русия да държи позиции в район, в който към влияние се стремят още Китай и САЩ.

Какво е по-специалното в този вот

Изборите в Централна Азия обикновено са лесно предсказуеми - този, който в момента управлява или кандидатът на управляващата партия печели вота с разгромяващо мнозинство. Но изборите в Киргизстан предлагат истинско състезание. Почти 60 души се кандидатираха в изборите, в надпреварата останаха 13, после още двама се отказаха. Сегашният президент Алмазбек Атамбаев трябва да напусне властта след шест години на поста си. Според конституцията на страната той има право само на един мандат, пише Би Би Си.

В съседните държави законите често се променят, за да са в услуга заемащият президентския пост да се кандидатира отново, но това не се случи в Киргизстан. Президентът Атамбаев обеща и да не заема проемиерското място, за да остане на власт.

Кои са претендентите

Въпреки че един от основните кандидати - Сурунбай Дженбеков, е от президентската партия, победата не му е гарантирана. Той се изправя пред силен опонент - Омурбек Бабанов, виден бизнесмен и бивш премиер на страната.

Въпреки различията между двамата, и Дженбеков, и Бабанов вече обявиха, че смятат Русия- където има стотици хиляди киргизски работници- за стратегически партньор.

Според наблюдатели през последните години политическият климат в Киргизстан се влошава.

Хелзинкският комитет отбелязва, че "изборите се провеждат сред растящи притеснения за демокрацията, особено по отношение на начина, по който правителството третира политическата опозиция, гражданското общество и защитниците на човешките права".

Президентът Атамбаев демонстрира нарастваща нетолерантност към критиките. Телевизия "Сентябр", която му се противопоставяще, беше затворена миналата година по обвинения в екстремизъм, а според правозащитниците е имало тежки нарушения по време на процеса. Множество независими медии бяха съдени и глобени с големи суми за обида на президента. Правителството се опита да заглуши критиките в социалните мрежи. Службите за сигурност идентифицираха потребители във фейсбук, които критикуваха президента, и ги предупреждаваха да внимават. Редица политически опоненти на държавния глава бяха хвърлени в затвора. По-рано тази година лидерите на опозиционното движение Парламент на народа бяха арестувани по обвинения, че готвят преврат.

Омурбек Текебайев, бивш съюзник на президента, стана един от водещите негови критици. Той беше осъден на осем години затвор за корупция и измами, и така беше спрян от кандидатиране за президент.

Атмосферата допълнително се изостри след дипломатическия разрив между Казахстан и Киргизстан.

Той започна миналия месец, когато президентът на съседен Казахстан Нурсултан Назарбев се срещна с Бабанов.

В остра реч президентът Атамбаев обвини Казахстан, че се меси във вътрешните работи на страната.

Колко честни може да се очаква да са изборите в Киргизстан?

От началото на кампанията има редица сигнали за тежки нарушения. Имаше съобщения за хора, които ходят по къщите и предлагат пари, ако се гласува за Дженбеков. Бабанов също беше обвинен в купуването на гласове и Централната избирателна комисия му отправи официално предупреждение.

Въпреки всичко повечето избиратели са окуражени, че има няколко силни кандидати. Те приемат това като вид гаранция, че крайният резултат няма да бъде манипулиран.

"Нашите политици знаят, че хората ще се вдигнат, ако има сериозни нарушения", казва един избирател.

В Киргизстан е имало два големи бунта, които свалиха президенти. И в двата случая причината бяха манипулации по време на избори.