Големият печеливш от вчерашните парламентарни избори в Австрия е лидерът на консервативната Народна партия Себастиан Курц. Втора политическа сила е крайнодясната Партия на свободата. Така Австрия определено поема курс надясно.

Австрийската народна партия (АНП) спечели 31,4 на сто от бюлетините, което е с цели 7,4 на сто повече в сравнение с предишния вот. Крайнодясната Партия на свободата завоюва 27,4 на сто успех, или плюс от 6,9 на сто. Социалдемократическата партия беше подкрепена от 26,7 на сто от гласувалите. Ако е утеха, то загубата им е едва 0,1 на сто в сравнение с предишните избори.

Зелените буквално се срутиха – 3,3 на сто от бюлетините при загуба от 9,1 на сто. Така екопартията не прескача 4-процентната бариера и няма да е представена в Националния съвет, както се нарича австрийският парламент.

Обобщено – повече от половината от отправилите се към урните избиратели (58,8 %) дадоха гласа си за десницата, което й гарантира стабилно управление.

Кой ще управлява?

При убедителната победа на Народната партия канцлер ще е нейният лидер (от юли т. г.) и досегашен външен министър, 31-годишният Себастиан Курц. Най-вероятният коалиционен партньор е Партията на свободата. Така след години широка коалиция се задава дясна управленска коалиция.

Такъв прецедент имаше през 2000 г. Тогава се надигна вой в Европа, Брюксел наложи политически санкции на Виена, но впоследствие беше принуден да ги отмени. Сега времената са други. През изминалите години Европа като цяло стана по-консервативна. А и отдавна е известно, че Австрия е страна, където десните популисти се ползват с подкрепа на широки слоеве от населението.

Теоретично е възможна и широка коалиция между Народната партия и социалдемократите, но това би било удар в лицето на избирателите, коментират наблюдатели. Сегашният канцлер социалдемократ Кристиан Керн зяви, че е на разположение за водене на преговори. Топката обаче била в полето на Курц. Той едва ли ще я подаде на социалдемократите. След години трудна и раздирана от противоречия широка коалиция, която доведе до сегашните предсрочни парламентарни избори, редовните трябваше да се състоят година по-късно.

Защо загубиха социалдемократите?

Роля изиграха редица фактори, но основният беше, че загубиха посоката и не отговориха на каридналния въпрос какви точно цели преследват. Не на последно място, те предпочетоха да водят мръсна предизборна битка – на фалшифицирани постове във фейсбук качиха фашистки изказвания на Курц, каквито той никога не е правил, и бързо стана ясно, че иде реч за Fake News (фалшиви новини).

Що се отнася до крайнодясната Партия на свободата, тя отдавна се наложи в автстрийската политика. За разлика от новопоявилата се във Федералната република "Алтернатива за Германия" Партията на свободата е основана през 1955 г. От 80-те години на миналия век под председателството на Йорг Хайдер (загинал при автомобилна катастрофа на 11 октомври 2008 г.) тя се превърна в част от австрийския политически пейзаж.

Нещо повече. Месеци наред преди сегашните парламентарни избори Партията на свободата и нейният лидер Хайнц-Кристиан Щрахе водеха в класацията на социологическите проучвания. На лидера на Народната партия Себастиан Курц се удаде да пресече тази тенденция, като им отне основното “оръжие” – твърд курс спрямо бежанците. В пердизборната битка той се врече да затвори окончателно Балканския маршрут.