Министърката на правосъдието Цецка Цачева иска ревизия на спорните промени в Закона за съдебната власт, внесени от нейни съпартийци от ГЕРБ, начело с Данаил Кирилов и представители на партньора във властта - "Обединени патриоти". Поправките бяха приети ударно преди лятната ваканция на депутатите, въпреки остри критики от Съюза на съдиите, Съюза на юристите, Висшия адвокатски съвет, други представители на неправителствения сектор, петте извънпарламентарни партии Да, България, ДСБ, БЗНС, ДЕОС и "Зелените". Имаше и призиви президентът Румен Радев да наложи вето, но това така и не се случи.

Накрая и Венецианската комисия изпрати становище, което твърди, че промените в закона водят до зависимост на съдиите от прокуратурата.

Резултатът - близо три месеца след приемането на промените и десетина дни след острото становище на Венецианската комисия, Цецка Цачева е изпратила писмо до председателя на Народното събрание Димитър Главчев и председателя на правната комисия Данаил Кирилов с предложение за редакция на един от най-спорните текстове. 

Става дума за текста на чл. 230. Той гласи, че главният прокурор може да поиска отстраняване на магистрат при всяко повдигнато му обвинение за умишлено престъпление от общ характер, а съответната колегия на ВСС няма право да прецени дали да отстрани магистрата временно, докато тече досъдебното производство. Допреди това се отстраняваха магистрани само ако повдигнатото им обвинение е във връзка със службата им.

Венецианската комисия "намира за обезпокоително едно от измененията на приетия през юли 2017 г. ЗСВ, който косвено дава на прокуратурата важна власт над съдиите". Според становището в българската система "повдигането на обвинения" срещу някого често съответства на ранна фаза на досъдебното производство. Чл. 230 въвежда задължение на съдийската колегия на ВСС да отстранява съдията в случай, че обвинението е повдигнато от прокурор. Следователно прокурорите непряко получават правомощието да предприемат отстраняване на съдии за потенциално дълъг период от време въз основа на (сравнително) малко доказателства, става ясно още от позицията на Венецианската комисия и "това може да бъде много опасно за независимостта на съдиите".

"В настоящия вариант на чл. 230 от ЗСВ, Съдийската колегия на ВСС изглежда изпълнява само формална роля за одобряване на временното отстраняване. Вместо това, ЗСВ трябва ясно да постанови съдийската колегия да преразгледа същността на обвиненията и да реши дали доказателствата срещу съдията са достатъчно убедителни и дали това изисква отстраняване от длъжност. По този начин Съдийската колегия трябва да може да определя кратки срокове за разследване на временно отстранени от длъжност съдии", пише Венецианската комисия.

Сега Цачева е на мнение, че текстът от ЗСВ трябва да се промени така че колегиите във ВСС да имат право на преценка на искането за отстраняване на магистрата, на когото е повдигнато обвинение.

От прессъобщението на Министерството на правосъдието не става ясно дали Цецка Цачева възнамерява да пристъпи към законодателна инициатива на Министерския съвет, така че спорният текст да бъде променен или предлага внасянето на законопроект да стане от името на депутатите. Втората опция не е ясно защо би се наложила, щом правителството има законодателна инициатива. 

Пак днес осем членове на Съвета за съдебна реформа поискаха Цецка Цачева да свика извънредно заседание заради други промени в Закона за съдебната власт, отново по инициатива на депутати от ГЕРБ. Промените минаха на първо четене преди дни и предвиждат по-високи заплати на работещите магистрати в специализираните структури, което според някои юристи и неправителствения сектор ще превърне тези институции в специални и извънредни.

Искането е отправено от Съюза на юристите в България, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, СНЦ " Сефита", сдружението "Център за неправителствени организации в Разград", Националната мрежа за децата, Програмата за развитие на съдебната система и Българския институт за правни инициативи.

Осемте организации припомнят, че искане за свикване на извънредно заседание на съвета може да бъде направено от 1/3 от неговите членове. Заради съкратените срокове за предвижване на законопроекта в Народното събрание пък организациите са поискали от министъра на правосъдието да свика съвета във възможно най-кратък срок.