"Трябва да създадем усещането на хората за справедливост, колкото повече работим в тази посока, толкова по-добре. Като дойде петък, няма разминаване по Витошка, кафе няма празно. Зле сме, но… колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, но и в Бургас и Варна."

Това заяви премиерът Бойко Борисов на дискусията "Бизнесът и правителството в един отбор". За пореден път Борисов припомни, че преди 2 г. контрабандата на цигари е била 34%, а сега е 7% и върви към 6%. 

"Смятайте преди колко милиарда черни пари са отивали на година. Това е най-бързо превъртаната стока", изтъкна Борисов.

И обясни какви огромни усилия му е коствало да събере данъчните, прокуратурата и полицията на едно място.

"Това е голямо усилие, което трябва да го правиш всеки ден. Така че в това направление - битката с контрабандата - мисля, че надделяхме, но само 2 месеца служебно правителство и 200 млн. по-малко в бюджета", каза още Борисов.

Той добави, че над 100 закона се променят сега, за да се облекчи административната тежест.

"Много неща се премахнаха. Бизнесът много добре го знае това. Трябва да помислим. Нашите българи отиват да работят във Франция, Италия. Може ли да си направим така заплатите, че да си останат българите тука? Може със сигурност, защото сега ние сме на критичните 6% безработица. Голяма част от тези 6% са хора, които не искат да работят, защото има абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде. Около 10 000 деца чрез тази мярка към семействата, която приложихме, влязоха повече в училище, иначе те щяха да останат неграмотни. Сега се оказа, че и през миналата година не са посещавали училище някои. След години, като пораснат, ще са неграмотни, какво ще работят? Отново ще легнат на социалната система."

Така Борисов анализира проблемите с безработицата и ниските заплати у нас. Той припомни, че ще има двойно увеличение на учителските заплати и се надява тази инвестиция да даде резултат.

"Председателството е нещо, което… не да ти дадат за 6 месеца властта и да си правиш каквото искаш. Това е ротационно председателство, в което да можем да направим така, че в един консенсусен тон да се опитаме да дадем перспектива, да обясним на колегите в съюза, че народите на тези държави, младите хора заслужават перспектива. Иначе и те събират куфарите и тръгват нанякъде", каза още Борисов.

И заяви, че България трябва да помогне на Балканите да станат изцяло европейски регион.