"Когато се говори, че правителството е абдикирало от евроатлантическите си задължения, това е хибридна лъжа на едни други политически сили, които много биха желали това да е истина".

Това заключи зам.-министърът на отбраната Ангел Запрянов по време на конференция "Преглед на Стратегията за национална сигурност и ролята на България в НАТО и Европейската отбрана", организирана от Атлантическия съвет у нас. 

"Да се говори, че абдикираме от модернизацията на армията, за да останем зависими от Русия, е некоректно. Пари за капиталови разходи в отбраната  в бюджета за догодина - и за многоцелеви самолет, и за бойна машина, и за кораб - ще има и ще го видите", гарантира Запрянов в отговор на изказвания, че няма политическа воля страната ни да се превърне от формален в реален член на Алианса вече години наред.

В последно време новата версия на властта е, че закупуванено на нови изтребители ще струва 2,5 млрд. лв. Не е ясно откъде идва тази сума, при положение, че предложения от кабинета "Борисов 2" инвестиционен проект е за 1,5 млрд. лв. и бе приет през лятото на миналата година. По думите на зам.-министъра не можело да не се ремонтира старата съветска военна техника, защото това би значело армията да спре да изпълнява задълженията си по закон и управлението да подаде оставка. 

Според Запрянов за 2018 г. бюджетът за отбрана ще е 1,7% от БВП, а парите за капиталови разходи - в това число за закупуване на нова военна техника и за трите вида военни сили. Той призна, че от 54 обективни критерия на НАТО за военни способности, ние изпълняваме едва 30%, като всяка есна от способностите се сертифицират. По думите му липсата на финансиране е причина да постоянни отлагания. Той призна още, че в момента има изключително тежък проблем с личния състав в армията и ако тенденцията продължи, то ще се наложи да се върне някога наборната военна служба, за да може армията да изпълнява конституционните си задължения.

От дискусията обаче стана ясно, че общото усещане е за това, че България не прави от години достатъчно, за да бъде пълноценен член на НАТО. Това се разбра и от думите на Велизар Шаламанов,  и на Тодор Тагарев, и на ген. Съби Събев. 

Ген. Събев говори за нуждата от нова политика на НАТО в Черноморския регион, особено след агресията на Русия в Украйна и постоянното насищане на Черно море с нова руска военна техника, което се наблюдава в последно време. Той попита докога НАТО ще търпи това положение и няма да отговори на Русия, която се превъоръжава на границата на Алианса. По думите му така както Русия се превъоръжава и разполага ракети, подводници и бомбардировачи, същото може да направи и НАТО. 

Една от опциите пред България е да поискаме да се активира многонационална механизирана бригада на Алианса у нас. Друг вариант е да се търси съгласие НАТО да разположи своя ескадрила на българско летище. Настоящото предислоциране на военновъздушните сили на Алианса в Европа било останало от времето на Студената война, заява той. 

Военният експерт Михаил Найденов предложи анализ на хибридните заплахи срещу България и начина, по който те успяват. "Хибридна война не се обявява, тя се води", заяви той. И атакува първо и основно възприятията на хората. 

Сред целите на хибридната война нас по отношение на отбраната той изброи поддържането на постоятен дефицит от военни способности, отлагане на превъоръжаването, поддържане на състоянието, че ремонт на стара техника "изяжда" парите за превъоръжаване. Друга цел е закупуване на ненужна техника, какъвто бил примерът с вертолетите "Кугър", които днес се ползвали предимно за въздушни таксита. 

"Ако все пак допуснем, че има някаква модернизация – трябва да се допусне най-безопасната за Русия платформа", каза още Найденов.