Министерството на вътрешните работи на Руската федерация предлага да затегне отговорността на родителите и учителите на деца, които участват в неразрешени масови акции, т.е. протести. Повод за предложението е увеличеният брой на непълнолетни, които се включват в демонстрациите, съобщава агенция „Интерфакс“.

Разбира се, че се вълнуваме от участието на младежи в несъгласувани улични акции. Статистиката показва, че делът на участващите младежи в такива акции се увеличава“, каза началникът на отдела на МВР по противодействие на екстремизма Тимур Валиулин по време на заседанието на съвета по правата на човека към президента.

Валиулин споделил, че намаляването на възрастта на участниците в тези протести „не може да не ни тревожи“. Става дума за протестите на опозицията, които бяха проведени в най-големите градове на Русия.

Трябва да обсъдим законови промени, които да засилят отговорността не само на тези деца, които не разбират какво става и участват основно от любопитство, но и на техните родители, а защо не и на учебните заведения – те отговарят не само за образованието, но и за възпитанието на младежта“, продължил Валиулин.

Това не е първото предложение в тази посока, коментира радио „Свобода“. Председателката на Съвета на федерациите Валентина Матвиенко предложи направо законова забрана за участие на непълнолетни в протести. Тя получи подкрепата и от омбудсмана Татяна Москалкова.

Медиите в Русия съобщиха за участие на непълнолетни в несъгласувани акции на опозицията в няколко от големите градове на Русия, сред които Москва и Санкт Петербург. Само в столицата бяха задържани 136 непълнолетни.