Измамник, представящ се за министър, се опитал да вземе 5 милиона долара от британския милиардер Ричард Брансън, предаде Ройтерс.

Това разкри в блога си самият богаташ, собственик на конгломерата „Върджин груп“. И допълва, че най-вероятно същият човек успял да открадне 2 милиона долара от негов приятел.

Преди шест месеца Брансън получил писмо "от правителството", а по-късно по телефона му се обадил човек, който се представил за британския министър на отбраната Майкъл Фалън. Той заявил, че британски дипломат бил отвлечен и трябва да бъде платен откуп за освобождаването му. И тъй като правителството официално не плаща откупи на терористи, сумата трябвало да бъде дадена от бизнеса. По-късно парите щели да бъдат върнати на Брансън.

Майкъл Фалън - британският министър на отбраната, за когото се представил измамникът.

Милиардерът обаче се усъмнил и проверил информацията. Оказало се, че Фалън изобщо не го е търсил, а информацията за дипломата е измислица. Случаят вече се разследва от Скотланд ярд.

От кабинета на министъра на отбраната потвърдиха за случая и съобщиха, че е имало още един подобен.

Съвсем наскоро Брансън разбрал, че негов приятел - много успешен бизнесмен от САЩ, бил измамен по подобен начин. Той бил потърсен от човек, който се представил за самия основател на Брансън, и поискал спешен заем, за да мобилизира помощ за Британските Вирджински острови. Милиардерът притежава малък остров от карибския архипелаг, където ураганът Ирма нанесе много щети.

Приятелят на Брансън се подвел и дал парите, които обаче изчезнали. Няма следа нито от тях, нито от мошеника.