През последните три десетилетия има тенденция за постепенно, значително намаляване на броя на хората, напускащи България. След членството на страната в ЕС няма ръст ва миграцията, има по-скоро легализация на вече напусналите. Това сочат статистическите данни, които анализират в свое проучване "10 години в ЕС. Тенденции в българската миграция" Георги Ангелов, старши икономист и Марин Лесенски, директор на програма Европейски политики в "Отворено общество". 

Ето някои от основните изводи:

През последните 30 години най-много хора са напуснали страната в края на 80-те години (изселването на българските турци) и през кризисните 90-те години на миналия век, но оттогава миграцията значително намалява.  

Общият брой на хората, родени в България и живеещи в чужбина, е около 1,1 милиона души, от които 600-700 хиляди са заминали по икономически причини.

Напусналите България живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ.

През последните 4 години у нас са се завърнали около 35 хиляди българи от чужбина.

Нетната миграция намалява, но все още повече хора напускат страната, отколкото се завръщат.

 

Началото на процес на обратна миграция

В последните няколко години се наблюдават интересни промени във външната миграция. От една страна, броят на напускащите страната се запазва на високи нива – около 25 хиляди души средногодишно за последните 5 години. От друга страна, обаче, постепенно се увеличава обратният поток към страната – за последните 5 години той надминава 21 хиляди средногодишно. Така, нетната миграция от страната е средно около 4 хиляди души годишно, което е значително под нивата за последните три десетилетия.

Според НСИ в различните години се наблюдават големи вариации в нетната миграция от 1000-2000 души през 2012-2014 г. до 9000 през 2016 г. Въпреки това нетната миграция е далеч по-ниска, отколкото в предишни периоди. Според националната статистика, през 2016 г. 21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. От тях 46% са родени в България – т. е. това са българи, които са се върнали обратно в България, други 9% са родени в други страни от Европейския съюз, а останалите идват основно от Турция, Русия и Украйна. През последните три години ежегодно в България се завръщат около 10 хиляди души, родени в България. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4771.

Така, за периода 2013-2016 г. близо 35 000 български мигранти се се върнали. Този поток все още е по-нисък от потока на изходящата миграция, но показва началото на процес на обратна миграция и завръщане в България. Темпът на завръщане би могъл да се увеличи при наличие на висок икономически растеж, растяща заетост, намаляване на разликата в доходите и стандарта на живот между България и страните от Западна Европа. Вече има подобни примери в нови страни членки като Естония, където за втора поредна година нетната миграция е отрицателна, т.е. повече хора се заселват в страната, отколкото я напускат, отбелязват авторите на изследването.

Около 1,1 млн. българи живеят в чужбина

Според официалната българска статистика напусналите страната през последните три десетилетия са около 900 хиляди души; според данните от чуждите статистики броят на родените в България и живеещи в чужбина е около 1,1 милиона; оценките на ООН са за 1,176 милиона души, но премахвайки разминаването за Турция също се стига до оценка от около 1,1 милион души. Разминаванията могат да се обяснят с различия във времевия обхват, различни дефиниции за миграция и неточности в данните.

Така от "Отворено общество" приемат, че напусналите България са около един милион и сто хиляди души и че те живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ. Между 600 и 700 хиляди са си тръгнали от страната по икономически причини.

Как се разпределят по държави

Към 2016 г. в страните от ЕС и Европейското икономическо пространство живеят 719 000 български граждани (най-много те са в Германия, Испания, Гърция, Великобритания и Италия). Не всички български граждани са родени в България – част от тях са от традиционните български общности в Молдова, бивша Югославия или Украйна, които са получили българско гражданство и го използват, за да работят в страни от ЕС. В същото време децата на българи, родени в чужбина, също получават българско гражданство, но те не са емигрирали от България, уточняват от "Отворено общество". Поради тази причина данните за българските граждани, живеещи в ЕС надценяват броя на напусналите България.

Според тези данни от преброяването на населението в приемащите страни, към 2011 г. извън България живеят около един милион души, които са родени в България. Най-много - половин милион българи - има в други страни от ЕС и ЕИП. Значителен брой имигранти, родени в България, живеят още в Турция - малко над 400 хиляди. В Северна Америка те са малко под 100 хиляди.

Източници: Евростат преброяване от 2011 г., * при липса на данни от преброяването са ползвани годишни данни на Евростат за 2011; US Census Bureau, статистически институт на Турция, Canada 2011 National Household Survey. В bold са страните извън ЕС и ЕИП.