Всечки в Брюксел говорят за "Брекзит". Очаква се Евросъюзът да обяви, че напредъкът по преговорите за излизане на Великобритания от ЕС не е достатъчен за навлизане във втората им фаза, което се разминава с желанието на британския премиер Тереза Мей. Съюзът иска повече яснота за цената на развода, а Великобритания иска първо споразумение за отношенията след март 2019... Докато страстите около "Брекзит" кипят, в Чехия партията на милиардера популист Андрей Бабиш е напът да спечели парламентарните избори. А в Испания управляващи и опозиция се договориха за предсрочни избори в Каталуня, с което искат да ограничат автономията й.

Брекзит

Тереза Мей изрази разочарованието си от нежеланието на ЕС да започне преговори за бъдещите отношения. Жан-Клод Юнкер пък увери, че ще има сделка.

Днес се очаква европейските лидери да обявят дали е постигнат достатъчен напредък по преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз, за да започне втора фаза от разговорите. Постигнат е значителен прогрес, но недостатъчен, обяви след петия кръг преговори главният преговарящ от страна на Еврокомисията Мишел Барние. Такова е и мнението на повечето европейски лидери, които искат повече яснота от Великобритания за финасовата страна на "развода". Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обаче заяви, че не очаква Обединеното кралство да излезе от Съюза без сделка. "Не смятам, че няма да има сделка", заяви той пред журналисти по време на срещата на върха в Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел също е оптимист в дългосрочен план: "Нямам никакви съмнения, че ако сме фокусирани, ще има добър резултат. Не виждам индикации, че няма да успеем". Британският премиер Тереза Мей се срещна с председателя на европейския съвет Доналд Туск тази сутрин, а лидерите на 27-те разговаряха с Мишел Барние. Вчера Мей изрази разочарованието си от очакваната оценка на европейските лидери, че няма да се премине към преговори за бъдещите отношения.

Съвет на ЕС

Меркел иска спиране на еврофондовете за Турция. Ще се съгласят ли всички европейски лидери?

Лидерите на страните от Евросъюза обсъждат дали да прекратят еврофинансирането на Турция заради нарушенията на човешките права в страната. "Постигнахме съгласие да поискаме Европейската комисия да спре предприсъединителните фондове", заяви германският канцлер Ангела Меркел пред журналисти, цитирана от "Политико". Тя е под натиск да заеме по-твърда поциция спрямо Анкара заради арестите на съдии, журналисти и активисти след опита за преврат през 2016 г., сред които има и германски граждани. В официалните заключения от срещите обаче не се споменава подобно споразумение. Сред другите обсъждани теми на срещата на върха са помощта за Италия за справяне с мигрантската криза и финансовата помощ за Африка, която цели да ограничи бежанския натиск към Южна Европа. 

Каталуня

Мариано Рахой ще задейства процедурата за ограничаване на автономията на Каталуня.

Управляващата Народна партия и опозиционната Социалистическа партия в Испания са постигнали съгласие за провеждане на регионални избори в Каталуня през януари, обяви социалистът Кармен Калво, съобщава Ройтерс. Предсрочните избори са част от мерките за налагане на пряко управление върху автономната област. В събота испанският премиер Мариано Рахой ще проведе заседание на кабинета и ще задейства член 155 от конституцията. Той предвижда ограничаване на автономията на Каталуня като отговор на отказа на каталунския регионален премиер Карлес Пучдемон да се откаже от стремежа си към независимост на Каталуня.

Чехия

Милиардерът Андрей Бабиш обещава да не допусне нито един бежанец в Чехия.

Днес и утре се провеждат парламентарни избори в Чехия. Очаква се големият победител да е партията на милиардера Андрей Бабиш, който е против приемането на еврото в близко бъдеще, но не иска излизане от ЕС. Движението ANO обещава да намали данъците и да смени корумпираните политици и призовава за затваряне на границите на Европа за мигранти. Досега ANO участваше в управляващата коалиция на премиера Бохуслав Соботка заедно със социалдемократите и християндемократите. Очаква се да бъде формирана коалиция, подобна на сегашната, но начело с партията на Бабиш.