Това е една мярка, която е насочена към ограничаване на неправомерното ползване на болнични, ако тя не среща подкрепа от социалните партньори, склонни сме да я преосмислим.

Това заяви в петък социалният министър Бисер Петков. Той коментира предложението за промяна, според която работодателите ще плащат само 50 на сто от осигурителния доход за първите три дни болнични вмисто, както е в момента, 70 на сто. 

По думите му това били само предложения, които тепърва ще се обсъждат в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Месечната помощ за отглеждане на дете да се увеличи от 37 на 40 лв. за семейство с доход на човек до 400 лева, предвижда проектобюджетът за следващата година. Това съобщи още министърът..

За семейство с две деца пълният размер на помощта се предвижда да се увеличи от 85 лв. на 90 лв., за семейство с три деца - от 130 лв. на 135 лв., каза той.
Предлага се и разширяване на обхвата на семействата, които получават детски добавки. Семейства с доход от 400 до 500 лева на човек се предвижда да получават 80% от пълния размер на помощта, обясни министърът. Така семейство с едно дете с доход от 400 до 500 лева на човек ще получава 32 лева месечна помощ. Това е вторият доходен критерий, който въвеждаме за получаване на месечни помощи за деца, добави той.

Догодина ще има по-строги условия за отпускане на обезщетенията за безработица, предвиждат още готвените предлаганите промени. В момента всеки може да се регистрира в бюрото по труда и да получава обезщетение стига да е работил 9 от последните 15 месеца. Новото предложение - ще трябва да сте работили цяла година от последните 18 месеца. Разчетите показват - близо 6000 души по-малко ще могат да получават обезщетения за безработица през 2018 година.

В отговор на въпрос министър Петков каза, че не е запознат с предложение за намаляване на вдовишките пенсии.

Той коментира и поисканата му оставка от работодателите, като обясни, че тя е винаги на разположение на премиера.

"Ако той прецени, че това, което правя, не съответства на политиката или пък е пречка за социалния диалог, винаги съм готов да се оттегля", каза Петков.

По повод предложението за увеличение на минималните осигурителни доходи с 3,9%, Петков обясни, че толкова е прогнозният ръст на БВП за следващата година.

"Готов съм веднага да водим сериозен разговор трябва ли да ги има вече минималните осигурителни доходи, може ли с нещо да ги заменим", предложи министърът.