"Като че ли от 7-8 години все говорим за трудни моменти за ЕС. Но тези моменти са възможностите за по-добро развитие. И винаги ЕС излиза по-обединен."

Така външната министърка Екатерина Захариева отговори днес на въпрос на Нова тв готова ли е България да поеме председателството на Съюза в толкова труден момент.

"Заради натиска от незаконната имиграция се създаде Фронтекс. Заради заплахите бе създаден фронт за отбрана. Само допреди две години никой дори не говореше за това. Днес говорим и за обща енергийна политика", аргументира се дипломат номер 1.

Захариева не смята, че ЕС може да се разпадне на фона на "Брекзит" и случващото се в Испания. Дори след "Брекзит" имало нещо положително - обединяването на лидерите, осъзнаването, събуждането, че ЕС, демокрацията, върховенството на закона не са толкова необратим процес. Трябва да се борим всеки ден за тях.

Колкото до ставащото в Каталуня, Захариева смята, че то ще има дълги последици.

"Трябва да има диалог, но като че ли той трябваше да се случи преди референдума. За него много пъти призоваваше испанският премиер Мариано Рахой. Надявам се да няма гражданска война. Каталунците са разумни хора. Емоционални са, когато става дума за независимост. Но и много хора от привържениците на независимостта призовават по-скоро за нови избори. Особено след като над 600 фирми напуснаха Каталуня. И огромна част от същите тези хора, които подкрепят независимостта, за оставане на страната в ЕС", изтъкна Захариева.

Еврокомисията отдавна предупреди, че при отцепване от Испания автономната област ще излезе от ЕС и ще трябва да води преговори за членство от нулата.

Съвсем естествено външната министърка бе попитана какви са й отношенията с Христо Стоичков, който дипломатическото ведомство предложи да бъде освободен от длъжността почетен консул в Барселона.

"Добри са. Едното няма нищо общо с другото", отговори тя.

Екатерина Захариева визира скорошното му изказване по адрес на испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария. Той набеди цялата й рода за франкисти, а тя се закани да го съди.

Дипломат номер 1 се надява, че изказването на Стоичков не е създало проблеми. Но изтъкна, че когато някой е почетен консул, трябва да изразява позицията на държавата си.

Захариева отговори, че не знае дали президентът Румен Радев се поддава на влияние от страна на БСП. Но повтори казаното от мнозина, че само той и лидерката на социалистите Корнелия Нинова са подкрепили предложението за препоръки към КСНС и за това кой да назначава хората в звено "Антикорупция". Според Захариева дебатът не би трябвало да се върти около въпроса кой назначава този орган.

Същевременно България е страната, която най-добре се справя с опазването на външните граници на ЕС, убедена е министърката. Но въпреки това страната ни е в Шенген.

"Това съоръжение постоянно се поддържа. Няма европейски лидер или държава, които да не ни похвалят за това", каза Захариева по повод разпространените от Елена Йончева снимки на оградата по границата.