Министерството на здравеопазването си е поставило за цел до половин година всеки българин да има достъп до електронното си здравно досие, обяви в интервю пред БНТ министърът проф. Николай Петров.

Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените рецепти и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, но само 30 000 души са проявили интерес“, обясни министърът.

Според Николай Петров, електронните досиета ще засилят контрола върху дейностите, които се финансират от здравната каса. Той допълни, че болниците ще бъдат задължени да попълват цялата информация и тя ще е достъпна онлайн.

Здравният министър съобщи, че още следващата година здравната каса ще разполага с 400 млн. лева повече.

Проф. Петров отново пое ангажимент клиничните пътеки ще бъдат преразгледани и като съдържание, и като стойност.

Средствата по всяка от пътеките са определени през 2006 г., когато средната работна заплата беше 600 лева, сега е над 1000 лева. Процентът за заплащане на труда е все по-голям и това създава напрежение и стремеж да се правят повече пътеки, да се изкарват пари, с които да се защитят заплатите“, обясни министърът.

Плановете на здравното министерство са в новите стойности на клиничните пътеки да бъде включен и трудът на лекаря, като той да се оценява по резултата му.