Делян Пеевски е политически проект и неслучайно днес изглежда заплаха заради ролята, която е играл. Чрез Доган той реализира кадрово и политическо влияние във всички сектори. На стола до Доган, освободен от Илия Павлов след смъртта му, седна Делян Пеевски.

Това твърди бившият депутат от ДПС, който бе един от приближените на Сокола - Осман Октай. Според Октай, който бе гост на сутрешния блок на Нова тв, в момента всички се опитвали да си измият ръцете със собственика на КТБ Цветан Василев, а прокуратурата е станала "политически играч" и започнала да участва в "реденето на пасиансите".

Октай направи паралел с възхода на КТБ и с ролята, която играеше през 90-те години "Росексим банк" на Емил Кюлев, която изникнала от нищото.

"Нещата се повтарят - от 1990 г. Играчите играят по един и същи начин, задкулисните също, по един и същи начин се нареждат и пасиансите. Преди идването на валутния борд и приемането на Закона за банките имаше други правила, които след борда се промениха, за да обслужват властимащите. След като умря "Росексим" трябваше друга банка. Тя изведнъж се оказа Корпоративна търговска банка", заяви Октай.

 ""Росексим банк" финансира проекта НДСВ. Сега виждаме, че КТБ финансира други политически проекти, като на Бареков (Николай Бареков, лидер на "България без цензура")", отбеляза Октай. 

Той допълни, че "Росексим" е обслужвала елита, включително държавни служители, висши полицаи, съдии, прокурори. Бившият приближен на Доган припомни и, че главен касиер на банката е бил днешният управител на БНБ Иван Искров. Той призова и да се направи проверка на това как този елит се е замогнал.

По думите му КТБ започнала да се изгражда от нищото след сблъсъка между клуб "Възраждане" (Илия Павлов бе един от "бащите" му) и олигарсите около тогавашния президент Георги Първанов с прехвърлянето на средствата на държавните предприятия. Октай посочи и че не трябвало да се забравя ролята на финансовия министър по онова време - Милен Велчев. Днес обаче никой не говорел за юпитата Велчев и Искров.

"Неслучайно днес всички са толкова разтревожени и единственият виновник изглежда Цветан Василев, който не е изнесъл чували с пари, но е изнесъл много документи, кредитни архиви и разписки на властимащите мъже, от които днес много хора преглъщат и се чудят как да отиграват и затова се объркват", каза в заключение Октай.

Според него в момента "много хора треперят" от това, че Василев поиска европейска съдебна защита.

"Най-голямата заплаха не е толкова Василев, а касиерът, който е разнасял тези авоари, където трябва - Делян Пеевски. Затова има толкова много тишина около него и затова е забравен", допълни Октай.