Над 80% от новите депутати в долната камара на японския парламент са за промяна на конституцията. Това показва анкета на Асахи Шимбун, съобщиха от най-тиражния японски ежедневник.

Заедно с изследователите от екипа на Масаки Танигучи, професор по политически науки в Токийския университет, Асахи Шимбун е анализирал отговорите на всички новоизбрани народни представители в японските избори, които се проведоха вчера. 97% от депутатите или 436 души са отговорили на въпросника.

359 от тях, или 82%, са заявили политическа подкрепа за промяна на пацифистката японска конституция, която не позволява на страната да има активна войска.

На вчерашните избори партията на досегашния премиер Шиндзо Абе - Либералната демократическа партия, заедно със своя малък коалиционен партньор "Комейто" спечели 310 от 465-те места. Така те имат две трети мнозинство, които, както е и у нас, са нужни за промяна на основния закон.

Абе заяви желание да промени Конституцията още в първия си мандат. Голямата изборна победа затвърждава намеренията му.

Япония няма официална армия от 1947 г. След Втората световна война, тежките репарации и годините американска намеса в местната политика, японците се отнасят крайно негативно към идеята за активна войска. Поради тази причина след войната се образува т.нар. Японски сили за самоотбрана - които на практика са армия, но имат по-ограничен правен статут и са едва 24 000 души - т.е. приблизително колкото българската армия в момента, но в страна със 139 млн. население.

От години се говори за това статута на Силите за самоотбрана да се промени, но досега нямаше нужното конституционно мнозинство. Напрежението от последните години заради Северна Корея обаче доведе до все по-ентусиазирана подкрепа за тази идея и по всичко изглежда, че това ще е един от първите въпроси, който ще обсъжда новият японски парламент тази зима.