"Знаете, като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка".

Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Така той коментира темата за фалшивите болнични и предложението на управляващите работодателите да изплащат само 50% от възнаграждението за първите три дни от болничните. В момента размерът е 70%.

"В Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря, повече не може да е лекар. Това е много трудно доказуемо. Ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват, може да му се нормализира кръвното", обясни Борисов.

Той каза още, че ще бъде направен последен опит да се създаде специализирана лекарска комисия, която да проверява болничните листове.

"Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове. В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата. В същото време ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола - да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове", каза Борисов. 

За последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% - от 1,9 млн. на 3 млн. за цялата година. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов.

"Средствата, които се изплащат за болнични листове, са в размер на 500 млн. лв. Предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50% е с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични", обясни Иванов.

Той допълни, че във Великобритания, Франция, Австрия, има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване.

"България възприе най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични", каза Иванов.