Победителят в австрийските избори от 15 октомври Себастиан Курц покани днес крайнодясната Партия на свободата на коалиоционни преговори с неговите консерватори за сформиране на правителство.

По-късно през деня ксенофобската и антиевропейска формация обяви, че е приела поканата. Тя ѝ дава шанс да се завърне в правителството за първи път от 2000 г. насам. Тогава тя беше първа на парламентарните избори и бившият ѝ лидер Йорг Хайдер, вече покойник, не стана канцлер само заради заплахата от ЕС да постави Австрия в изолация.

Курц изведе консерваторите до победа с 31 на сто от гласовете на изборите. На 31 години, с незавършено следване по право, но с актив на досегашен външен министър, той се очертава да стане най-младият правителствен ръководител в Европа.

По време на кампанията той съвпадна с Партията на свободата на лидера Хайнц-Кристиан Щрахе в призивите за по-строга политика спрямо миграцията, мерки срещу политическия ислям, задълбочаване на сътрудничеството с преобладаващо евроскептична Вишеградска четворка и намаляване на данъците.

Изборът му след победата е между популистите и досегашните партньори на консерваторите - социалдемократите на досегашния канцлер Кристиан Керн. Отношенията с тях обаче са обтегнати, както поради политически различия, така и заради разменени обвинения за нечисти прийоми в предизборната борба.

Керн беше заявил, че ако партията му не е първа, предпочита тя да остане в опозиция.