Джан Джиан не е просто човешко същество, а човек с рейтинг А+ - гражданин за пример. Той си върши добре работата, има контрол над собствените си финанси, спазва законите на Китай. Безупречен е, има само едно петно.

"Тук можете да видите, че имам няколко минусови точки, защото минах на червено веднъж", казва той, когато го срещнах в град Ронгхенг в Източен Китай.

42-годишният китаец е на среща в местната служба за обслужване на гражданите, за да получи последното извлечение на своята "социална кредитна сметка". Това е сметка, която показва оценката на комунистическото правителство за него и за всички останали 670 000 жители на Ронгхенг/Rongcheng, която се основава на всеобхватно и все по-растящо количество данни за отделния гражданин: за брака, броя на децата, глоби, банков заем, кредитна история, оценка от работното му място, финансово положение и това, което "системата" намира за необходимо да събира. 

Китайското правителство използва big data за наблюдение на гражданите. Джан Джиан е в местната служба за обслужване на гражданите, за да получи информация за своята "социална кредитна сметка". Системата му дава точки, така че сега той може да се надява на повишение в работата си.

Big data диктатура

Критиците говорят за нововъзникващи ИТ или диктатура big data, където китайското правителство възнаграждава и наказва своите граждани според поведението им.

Идеята е проста: всички граждани са "родени" с 1000 точки, които обаче могат да станат повече, ако живеят според добродетелите на китайската комунистическа партия и например са усърдни или поемат социална работа. Но също могат да загубят точки, ако например не се вписват в работата си, ако финансите им са бъркотия или са глобени за това, че са пресекли неправилно. Най-високият рейтинг за един гражданин е AAA, след което той се спуска надолу към АА, А. Най-нисък е рейтингът D за граждани с по-малко от 600 точки в сметката им за социални кредити. Но Джан Джиан е гражданин за пример: казано му е, че има 1015 точки по сметката му за социален кредит, така че той е с рейтинг A+.

"Ако се бях озовал с рейтинг В, нямаше да имам и шанс да получа повишение в работата ми. Служители, които заемат държавни позиции, трябва да имат най-малко рейтинг А" - каза той с облекчение.

Образцови граждани с висок рейтинг като Джан Джиан, който работи в местното горско стопанство, имат достъп до по-добри училища, социални продобивки и застраховки. Докато граждани от групата с рейтинг D са без достъп до управленски позиции, рискуват по-ниски социални придобивки и загуба на кредитоспособност.

Дигитален ленинизъм

Тези дни китайската комунистическа партия провежда 19-ия конгрес, който определя курса за следващите пет години. Само по себе си това е най-значимото събитие в китайската политика. Тази година то има допълнителна важност: президентът Си Цзипин е затегнал силата на властта. Преди няколко дни той откри Конгреса с реч от три часа и половина, в която се разграничи от западните демокрации и изостри тона към "различно мислещите". В тази връзка се въвежда и "социалната кредитна система", която сред ред други неща бе тествана вече трета година в Ронгхенг. 

"Общата цел е да се регулира човешкото поведение и да се променят всекидневните рутинни практики чрез изчерпателно събиране на данни и изготвяне на индивидуални оценки на гражданите", заяви директорът на Германския институт по китайски проучвания "Меркатор" Стефан Хайлман, професор по политология, пред вестник Politiken (Политиката).

Той говори за нова форма на "цифров ленинизъм":

"В бъдещото управление на Китай ще има алгоритми, а не закони, полиция или съдии, които ще упражняват регулаторната и съдебната власт."

Централизирано управление, фиксирано върху контрола

Стефан Хайлман е един от най-важните европейски експерти по политическата система на Китай. Той следи отблизо работата на китайското управление по системата за социалните кредити. Работа, която само за 10 години превърна интернет от една от най-големите заплахи за авторитарни режими като китайския в един от техните най-силни инструменти.

"Централното правителство на Китай има възможност да се превърне в суперинформационен център чрез сътрудничество с малка група от държавно упълномощени търговски и информационни гиганти като Alibaba, Tencent и Baidu", посочи Стефан Хайлман, когато наскоро написа анализ по темата.

Alibaba е отговорът на Китай за американския онлайн мастодонт Amazon, докато Baidu е подобен на Google, а Tencent - на Facebook. В края на краищата всеки знае колко огромни количества данни има за всички нас в тези системи. Но докато в западните страни те са големи, но в същото време отделни мастодонти за данни, китайското еднопартийно правителство има все по-голям контрол над своите мастодонти за данни - и наскоро също затегна допълнително захвата си върху тях.

Износ на системата

Според плановете на китайското правителство до 2020 г. трябва да е натрупана колкото може повече информация в гигантските национални бази данни. Системата в Rongcheng е само един от редица пилотни проекти, които включват например тестове на система за автоматично разпознаване на лица в Шанхай. Тук гражданите са санкционирани за пътнотранспортни нарушения, ако са записани от улична камера и впоследствие автоматично са разпознати в базата данни на властите.

"Въпреки че ще има много проблеми с интегрирането, обработката и анализирането на данните, няма съмнение, че това е система, която ще се превърне във важен фактор в китайския всекидневен живот на хората през следващите три години като инструмент за стимулиране и наказване", оценява Стефан Хайлман и добавя още една гледна точка: "Като част от една обширна система за мониторинг и регулиране очаквам много авторитарни правителства да се заинтересуват много от въвеждането на същата система в собствените си страни - може би с местни версии и с адаптирани приоритети и алгоритми."

"За" и "против"

37-годишният Sui Yuxiang, който живее в село малко извън Rongcheng, не разбира тревогите:

"Има 260 семейства, свързани с моя район. Веднъж месечно има нов социален кредитен рейтинг. Това става на 25-о число всеки месец. Тези, които помагат на другите или полагат специални усилия, получават допълнителни точки - 5 или 10. И колкото повече точки получавате, толкова за по-почтен сте считани. Като цяло настроението тук също се подобри. Хората са по-активни и ангажирани, както и качеството на съвместното съществуване се е подобрило."

Критикът на системата Murong Xuecun не е съгласен:

"Китай непрекъснато говори за хармоничното общество. Но тази форма на хармония, за която Си Цзипин говори, се различава от това, което хора като мен разбират за хармония. Президентът разбира хармонията като строг ред, в който се допуска само един глас и където няма опозиция", казва той, добавяйки: "Най-плашещото за мен е да видя, че дори коментарите в мрежата на един човек ще се използват за определяне на социалния му кредит."

* Препечатваме статията от датския всекидневник Politiken. Преводът е на редакцията.