Британски депутати поискаха информация за всякаква платена активност от свързани с Русия профили във Фейсбук по време на референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

Искането е отправено в писмо от Деймиън Колинс, председател на парламентарната Комисия по дигитална политика, медии и спорт, адресирано към създателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг. Колинс обяснява, че комисията събира данни за разследване на ефекта от фалшивите новини.

"Част от това разследване ще се фокусира върху ролята на чуждестранни играчи, злоупотребяващи с платформи като вашата с цел намеса в политическия дискурс на други държави", пише още депутатът до Зукърбърг.

И добавя, че иска информация за всички реклами и страници, свързани с кампанията за Брекзит и Русия, към какви хора са били насочени и колко пъти са видяни от британски граждани. Колинс отбелязва, че "Фейсбук" вече предостави същата информация на американския Сенат във връзка с руска намеса на изборите в САЩ миналата година.

Разследването на британската комисия започна още преди изборите в страната, но бе прекъснато заради тях. Целта му е да се прецени ефекта от фалшивите новини върху обществото, каква е отговорността на социалните медии и как хората трябва да бъдат образовани, за да оценяват правилно източниците на информация. 

Притеснения, че Русия се меси в чужди избори, са налице отдавна - "тролската фабрика" в Санкт Петербург бързо стана световноизвестна, а наскоро Зукърбърг заяви, че има данни за необичайна активност от руски профили по време на американския вот - реклами, достигнали до над 10 милиона американци. Имаше подозрения за намеса и на изборите в Германия, но според "Фейсбук" в този случай не е имало толкова натрапчиво купуване на реклами или създаване на страници, които да влияят на вота.

Русия, разбира се, отрича всички обвинения.