Провали се кандидатурата на антиевропейската и крайнодясна партия Алтернатива за Германия (АзГ) за заместник-председател на германския парламент, който се конституира днес, точно месец след парламентарните избори в Германия.

За Албрехт Глазер (75 г.) от АзГ на първия тур при необходим минумум от 355 гласуваха едва 115 депутати, предимно от неговата партия, която има 92-ма от общо 709 депутати в 19-ия парламент в историята на ФРГ.

На втория тур Глазер бе подкрепен от 123-ма депутати, а на третия и последен тур – от 114 народни представители.

Четвърто гласуване е недопустимо. Следващото заседание на Бундестага ще се състои на 20 ноември. Дотогава Алтернатива за Германия трябва да издигне нова кандидатура за вицепрезидент на германсия парламент - Бундестага. Ако не го направи или кандидатът отново се окаже неизбираем, за пръв път в историята на ФРГ парламентарно представена партия няма да има свой заместник-председател в законодателната институция.

Волфганг Шойбле - новият председател на Бундестага, избран с внушително мнозинство.

За заместник-председатели на Бундестага безпроблемно още на първия тур бяха избрани Ханс-Петер Фридрих от баварския Християнсоциален съюз, социалдемократът Томас Оперман, либералът Волфганг Кубики, от Съюз90/Зелени, Клаудия Рот и Петра Пау от крайната левица - Ди Линке.

Драмата около кандидата на Алтернатива за Германия за вцепрезидент на Бундестага се разигра, след като първо беше избран председател на германския парламент. Кандидатът на консерваторите, християндемократът Волфганг Шойбле, още на първи тур беше избран на втория по важност пост в държавата след федералния президент със 71 на сто от бюлетините. От подадени 704 валидни бюлетини 501 бяха в полза на кандидатурата на Шойбле (75 г.). 173 от депутатите гласуваха против, 30 се въздържаха.

Откриване на новия Бундестаг - на първия ред е Ангела Меркел.

Досегашният финансов министър Волфганг Шайбле е с най-дълъг стаж на народен представител – неизменно избиран за депутат от 1972 г. или цели 45 години. Във ФРГ министрите запазват депутатския си мандат.

“Да съм парламентарист за мен е страст”, заяви във встъпителното си слово новоизбраният председател на Бундестага.

Като народен представител е преживял всичко, посочи той. Бил е както в опозиция, така и представител на управляващите. Поради богатия си политически опит той сега гледал спокойно на предстоящите предизвикателства поради обострилия се политически тон. Шойбле призова депутататите да проявяват сдържаност и демократичен подход спрямо представената за пръв път в националния парламент антиевропейска и крайнодясна партия Алтернатива за Германия.

Същевременно обаче призна, че демократичните институции са изправени пред истински предизвикателства. Той цитира именития филисоф Имануел Кант: “Действай винаги така, че принципът на твоите действия да би могъл да е принцип и на всички останали.”

Това била добра максима за всички депутати.

“Не бива да се бием тук”, изрече Шойбле, визирайки парламентарната зала и добави: “В парламнета тупти сърцето на нашата демокрация и аз се радвам на сътрудничество с всички вас.”

Шойбле призова народните представители към респект спрямо различни мнения: “Иде реч за стил. През изминалите месеци в страната ни се долавяше тон на презрение и унижения. Подобно поведение няма място в едно цивилизовано общество.”