"Свалянето на една дама е сложен въпрос."

Така бившият лидер на БСП Михаил Миков отговори пред БНТ на питане дали е възможно лидерът на партията Корнелия Нинова да бъде свалена на предстоящото заседание на конгреса. Миков отказа да навлиза подробно в тази тема, за да не бъде обвинен в задкулисие.

Бившият председател обаче е категоричен, че няма необходимост за извънредно заседание на конгреса. Според него Нинова търси своите врагове с партиен билет.

"Всеки различен аргумент тя го приема като враждебно действие", каза Миков.

Според него алтернативния бюджет, изготвен от БСП, е една фикция. Той смята, че партията просто трябва да се придържа към политическата си платформа, която вече е приета. 

Според Миков основният проблем пред България продължава да бъде демографската катастрофа.

"Дълбоките неравенства в обществото предлагат една мрачна перспектива", каза Миков.

Той призна данните на правителството, че има икономически ръст, но според него той трябва да бъде усетен от хората чрез по-справедливо данъчно облагане, а именно - чрез въвеждане на прогресивна подоходна ставка.

"Неравенствата ще продължат да тежат, бедността да расте, хората да търсят пътя си на друго място, не в България", каза Миков.

Според него изчисленията на управляващите, че ако се въведе прогресивен данък, това означава 1,3 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета, са израз на безсилие.

"Да са наясно, че утре няма от кого да събират данъци. Младите ще отидат да плащат данъци там, където данъчната тежест е по-справедливо разпределена", каза Миков.

Той зададе въпроса защо БСП не търси естестветните си съюзници - синдикатите, а "водим безсмислената дискусия кой е за коалиция с ГЕРБ".

"ГЕРБ има своята коалиция, ние сме опозиция", заяви Миков.

Той коментира и антикорупцонните закони, които влизат днес на първо четене в парламента. Според него промени в закони, които са само с цел отчет пред Брюксел, няма да доведат до качествена промяна.