"Фейсбук" може скоро да се сблъска с правни действия от която и да е държава в Европейския съюз за нарушаване на законите за поверителност. Това стана ясно след позиция на Ив Бот, съветник на върховния съд на Съюза, съобщи "Ройтерс".

В момента компанията на Зукърбърг има европейско седалище в Ирландия и твърди, че само местният орган за защита на данните има правомощия да извършва регулации за това как обработват личните данни на европейските си потребители. Регулатори от няколко държави в ЕС обаче, сред които Франция, Белгия и Германия, предприеха действия срещу американската компания. 

Първият казус е свързан с германска фен-страница в социалната мрежа, която събира данни от посетителите, като запазва т.нар. "кууки" на техния компютър. Германският съд прати запитване към Европейския съд в Люксембург дали германският регулатор има юрисдикция върху социалната мрежа.

Бот, който е един от 11-те "генерални адвокати" към Съда на Европейския съюз, смята, че всяка национална институция може да предприеме действия срещу компания, която нарушава законите за защита на данните в контекста на нейните действия в собствената им държава, дори и въпросната компания да е разположена в друга страна-членка. И заяви за конкретния случай, че тъй като инсталацията на куукита "е специално предназначено да позволи на "Фейсбук" по-добро таргетиране на рекламите, които публикува", то е част от дейностите на Facebook Germany, които отговарят за промотирането и продаването на реклама в страната.

Говорителка на социалната мрежа заяви:

"Ние не сме съгласни с Генералния адвокат и чакаме решението на Европейския съд."

Генералните адвокати на Съда само изказват мнение по въпросите, които са им възложени, но в повечето случаи съдиите решават именно по тяхната преценка. Крайното решение ще дойде след месеци.

Нов закон за защита на данните в ЕС влиза в сила от май догодина. Той има за цел да улесни мултинационалните бизнеси като "Фейсбук", като въведе принципа "едно гише", според който те ще трябва да се отговарят само пред органите в държавата-членка, където е централата им.

Бот обаче посочва, че новият закон все още не е в сила, а сегашната рамка позволява на всяка държава-членка да прилага собственото си национално законодателство, като по този начин прави възможно "прилагането на множество национални законодателства".