"Вероятно около четвърт от болничните са фалшиви. Не бива да забравяме, че когато някой ползва болничен, който не му се полага, това излиза от джоба на всички."

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на бТВ тази сутрин. Той коментира възможните мерки за ограничаване на нередовните болнични листове, като заяви, че е нужна повече регулация.

"Няма за цел нещо, което държавата, ако си го постави за цел, не може да го контролира. Контролът досега не е бил ефективен. Подозрително е струпването на болничните на едни и същи места при едни лекари. Може би е редно да се въведе малко по-строг регламент колко болнични може да даде един лекар", добави той.

И описа като "най-драстични" случаите, в които се взема болничен, за да се отиде на почивка. Дончев обаче се съгласи, че идеята първите три дни да се плащат на 50% е "крайна мярка".

Вицепремиерът коментира и бедствието в Бургас, като отбеляза, че цялата инфраструктура в селата трябва да се преосмисли, но за момента няма данни за човешка грешка.

"По-добрият контрол винаги спестява и щети, и човешки жертви. Специално големите язовири не са били в аварийно или предаварийно състояние. Не е ясно дали тези 7 микроязовира, наричани още каскадни, са причина за наводненията."

Сега приоритетът е да се помогне на хората в региона - да се почистят къщите, коритата на реките, да се направят оценки на щетите. 

Усилията на правителството да върнат деца в училище са постигнали успех, съобщи Дончев.

"Поне 15 000 повече ученици са обратно в училище, има данни за повече", каза той.

И коментира обсъжданата през последните дни тема за тежките учебници:

"Ние мислим на ниво учебник, помагало, а се намираме на друго ниво - дигитално. Никой не може да ми обясни защо всички учебници не са достъпни в мрежата? Има аргументи срещу това, говорих с министъра, той каза - в крайна сметка правата над учебниците не са наши. Но трябва електронна версия на всички учебници", заяви той.

Дончев коментира и проектобюджета за 2018 г., внесен преди дни от управляващите, като го определи като "разумен и изпълним". А на критиките на лидера на СДС Божидар Лукарски, че е "социалистически", отговори така:

"Божидар трябваше да каже нещо интересно сутринта и ползва малко по-цветен изказ."