Компанията на Бил Гейтс отново разработва устройство със сгъваем екран, съобщи Gizchina.

Новият проект се казва Andromeda и е комбинация от смартфон и таблет - но не междинно устройство като фаблетите, които са смартфони с особено голям екран. Вместо това, дисплеят на Andromeda е сгъваем - в пълен размер ще бъде колкото среден таблет, а когато се сгъне на две - колкото смартфон.

По предварителна информация той ще е базиран на Snapdragon процесор и ще е с операционната система Windows 10 - логично, след като Microsoft се отказа от стария си мобилен софтуер, който така и не успя да конкурира Android и iOS. Според Windowscentral устройството ще има и специален стилус за писане и рисуване.

Идеята не е нова дори за Microsoft. През вече далечната 2009 г. американската компания започна разработка на таблета Courier, следващ същата концепция. Година по-късно обаче прекратиха проекта.

Подобни идеи са представяли и десетки други компании през годините. От години Samsung показва прототипи на сгъваеми и гъвкави дисплеи, но те остават любопитка по изложенията.

Основен проблем е издръжливостта на сгъвката - прототипите често се сдобиват с неприятна гънка в средата на екрана. По информация на инженерите, работили с тях, издръжливостта на този тип екрани също не е на ниво. За разлика от извитите дисплеи, които вече са факт, сгъваемите постоянно биват подложени на стрес.

За разлика от гъвкавите екрани, които се нуждаят и от други гъвкави компоненти, сгъваемият дизайн обаче може да работи спокойно с обикновени батерии и други чаркове.