Инспекторатът е прекратил проверката, инициирана от зам. главния прокурор Борислав Сарафов срещу следователи от НСлС. В обхвата ѝ попадаше и доскорошният директор на Националното следствие (и зам. главен прокурор "по дифолт") Евгени Диков, който пък вече е член на ВСС.

Атаката на Борислав Сарафов съвпадна по време с подписания от 9 следователи сигнал срещу него за безпардонно и напълно унизително поведение по време на разследването на жп аварията в Хитрино.

Тогава Сарафов изненадващо се появява на оперативна среща на разследващите (основно екип, пратен от НСлС-София), започва да ги ругае, че се интересуват само от ишиас и лумбаго, че са деквалифицирани, защото не са повдигнали мигом обвинение срещу "двамата убийци", т. е. - машинистите, които по това време дори са в психиатрични клиники. И нарича следователя Страхил Каменички "заешко сърце".

Това доведе до безпрецедентна жалба на следователя, който заведе и 2 дела срещу човек като Сарафов, който е високо над него в изцяло вертикално структурираната система на разследване у нас.

Съдилищата обаче приеха, че функционалният имунитет на Сарафов има значение в случая, т.е. - простира се, дори ако е извършил престътпелние, защото то е свързано с... работата му на прокурор.

[nid:51084]]
 

Впоследствие обаче - за да не си помисли някой, че на следователите ще им се размине, Сарафов подава сигнал до Инспектората на ВСС срещу тях. Това става на 14 март - следващия ден, след като Страхил Каменички се жалва от прекратеното му дело пред апелативния съд на София.

Обилно отразен от медии като "Блиц", Сарафов твърдял, че следователите от НСлС не са направили първоначалните огледи на местопроизшествието в Хитрино и се наложило това да сторят колегите им от следствения отдел в Шумен. Той настоява за проверка...

 „... при която да се установи дали с действията, респективно бездействието си, директорът на НСлС г-н Евгени Диков и следователите от НСлС, на които е възложено разследването, са нарушили служебните си задължения и са създали предпоставки за опорочаване на процесуално-следствени действия по наказателно производство с изключително висок обществен интерес“.

Според зам. главния прокурор краткото време за събиране на доказателства принудило наблюдаващия обвинител Маргарита Георгиева (която после е издигната за шеф на Шуменската прокуратура, б.а.) да действа на ръба, че и отвъд закона, възлагайки на некомпетентни по закон магистрати да извършат огледи, а след това със задна дата да официализира процесуално-следствените действия с възлагане на отделни огледи на НСлС.

Сарафов пише още:

„От няколкото проведени при главния прокурор съвещания с ръководството на НСлС – директорът Диков и неговите заместници Лъчезар Пенев и Кънчо Митов, останах с дълбокото впечатление, че зам. -директорът Пенев е в извънпроцесуални и нерегламентирани отношения с управителя на търговско дружество „Булмаркет“ Станко Станков, което е собственик на дерайлиралия влак“.

Ето и отговора от ИВСС на наше запитване - докъде е сигналът на Сарафов.

"На 14 март 2017 г. Борислав Сарафов, зам.  главен прокурор, подаде в Инспектората към ВСС /ИВСС/ сигнал за извънпроцесуални отношения на зам.-директор на Националната следствена служба с управителя на търговското дружество „Булмаркет ДМ” Станко Станков. Със заповед от 24 март 2017 г. ИВСС започна проверка по глава девета, раздел I „б” от Закона за съдебната власт за нарушение по чл. 175к, ал. 3, която приключи с доклад.

С решение от 2 юни 2017 г. ИВСС прекрати проверката поради липса на достатъчно данни за извършено нарушение."

Както е известно, в момента Сарафов е единственият кандидат, издигнат от прокурорската колегия на ВСС (и лично от Сотир Цацаров, плюс Евгени Диков) за кандидат директор на националното следствие... Понеже в прокурорската система при такива изходни величини, резултатът е почти явно предрешен, Сарафов със сигурност ще стане началник на Лъчезар Пенев и другите от "хитринския" случай.