Бившият министър на здравеопазването и настоящ говорител на Реформаторския блок Петър Москов отправи остра критика към обединението, което бе започнато около „Да, България“ и ДСБ. Пред БНТ Москов не спомена конкретно имената на тези партии или лидерите им, но даде само една позитивина оценка за действията им.

Желанието на различни формации да вървят заедно винаги е нещо позитивно и смислено. Срещу това не би трябвало да има опозиция. Лошото, злото вече се е случило на предишните избори“, каза бившият зам.-председател на ДСБ, който бе изключен от партията.

Петър Москов посочи причана, заради която „градската реформаторска десница“ не е представена в Народното събрание.

Желанието едни да са принципни, други да са още по-принципни, а трети да са носители на самия принцип“.

Москов призова преди да се говори за обединение, „да си дадем сметка защо и как се стигна до това“ - липсата на реформаторски гласове в парламента.

Разказът „Няма ляво и дясно“ е неприемлив и лош разказ. Този разговор легитимира и изтрива червената демаркационна линия, която в последните години поставяше БСП в изолация. Когато изтриеш тази линия, връщаш БСП на власт“.

Петър Москов припомни, че и НДСВ са говорили за нов морал и са се обявявали за „нито ляво, нито дясно“.

Това завърши с министър-председател Станишев. Това е начин да се отвори вратата за БСП да се върне на власт. Аз и Реформаторският блок не бихме участвали в такова обединение“.

Бившият здравен министър каза още, че първата задача преди едно обединение е да реши за какво е то и как ще бъдат реализирани целите.

Стреми ли се към управлението или ще играе за купата на Съветската армия? Участието по студиа и писане във фейсбук не е правене на политика.“

Петър Москов припомни какво е свършил и че важното е „как някакви красиви неща могат да се случат в управлението“.

Когато търсят от мен морална отговорност защо съм изпълнявал програмата на Реформаторския блок във властта, аз мога да кажа какво съм направил, какви промени съм довел в системата“.

Бившият министър каза, че е заварил „мафиотизирана схема на лекарствена политика“ и в резултат на неговите действия „върнахме 130 милиона в касата“.

„Аз знам какво съм правил две години. Искам да чуя моралните стожери на нацията какво са направили. Ама не колко пъти си се изказал от трибуната срещу мафията, а какви конкретни законови промени си прокарал“.

Москов продължи в критичен дух:

„Ние се държахме като детска градина, не като отбор“.

„Разказът защо трябва да сме разделени води до хегемония на ГЕРБ в дясно“.

„Ако нямаш държава в здравеопазването, вероятно добра цел е реформа на прокуратурата, но сама по себе си тя няма да доведе до нищо“.

Петър Москов коментира, че сега десните трябва да намерят смисъл за общи действия, а не задължително организационно обединение. Той даде пример с икономическата програма, която трябвало да бъде консервативна, „освободена от илюзиите на либертарианството и крайния либерализъм“.