Фирми, които са близки до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, са получили обществени поръчки за 1,6 млн. лева от Военномедицинска академия (ВМА) в нарушение на правилата, показа разследване на бТВ. 

Поръчките за материали за нуждите на ортопедията са спечелени от дружества, които са на семейството на мъжа, с когото живее дъщерята на Николай Петров Руслана. Двамата имат и общо дете. Така на практика директорът на ВМА е подписал поръчките със зет си.

Един от договорите за доставка на медицински консумативи, сключен с дружеството „Ортопедие-Инвекс”, е на обща стойност 1 117 731 лева с ДДС. Фирмата е на Павлинка Нецова и е регистрирана на един адрес с ПР компанията на дъщерята на министъра Руслана Петрова. Освен това Павлинка е майка на Явор Цонев, т.е. е и баба на внучето на Николай Петров. 

Едно от нарушенията при даването на поръчките е, че спечелилите не са били регистрирани по Булстат.

бТВ съобщи, че Николай Петров е отклонил нейна покана за интервю във връзка с разследването и е дал писмен отговор на нейни въпроси. В него посочва, че единствен критерий при търга е била цената на доставката, а за редовността на документите са следили отговорни за това служители.

На 20 октомври на сайта на Министерството на здравеопазването е публикуван доклад от одитна проверка, извършена по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, който сочи нередности при поръчките. 

Част от 65-страничния доклад с дата 24 март 2017 г. е посветена на поръчка на ВМА, спечелена от гражданското дружество "Ортопедие-Инвекс". Одиторите подчертават, че в нарушение на Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки липсват Булстат и единен идентификационен код на изпълнителя.