СИМОНА РУСЕВА

След грандиозния успех на мондиала в Бразилия и спечелената четвърта световна титла германските национали бяха посрещнати днес в Берлин с незапомнено тържество.

След 11-часов презокеански полет техният специален самолет, предоставен от “Луфтханза” - “Боинг 747-8”, с надпис “Самолет на победителите Фенханза”, навлезе във въздушното пространство на ФРГ, но не се насочи към берлинското летище “Тегел”. Докато се разбере какво става, металната птица прелетя само на 600 м височина над главите на стотиците хиляди фенове, очакващи любимците си край Бранденбургската врата.

Можеството изпадна в екстаз

Маневрата е крайно опасна, самолетът е най-големият с марката “Боинг”, от същия тип е и президентската машина на Барак Обама – “Еър Форс 1”. Командирът на полета Уве Щродайхер обаче изпълни демонстрацията виртуозно.

Полетът закъсня, тъй като бе ударен от камион с багажа на националите, за което Клуб Z съобщи. На “Тегел” тимът бе изненадан от хрумване на огнеборците. След като боингът се установи на пистата, от двете му страни застанаха пожарни коли, изригнаха мощни водни струи, символизиращи празнични салюти.

След това тимът беше качен на луксозен автобус "Мерцедес", за да се придвижи по-бързо до центъра на Берлин. Там германските национали бяха прехвърлени на специална платформа, също с марката “Мерцедес”, изработена за случая. На спецвозилото са изписани годините 1954, 1974, 1990 и 2014, през които германците завоюваха световни титли. Под тях личи надпис “Цяла Германия поздравява националния отбор с 4-ата звезда”. 13-метровият “Mercedes-Benz Actros 1863 LS” е с мощност от 625 конски сили. От 1990 г. “Мерцедес” е спонсор на националния отбор на ФРГ.

Хиляди фенове бяха излезли из улиците на Берлин, мерцедесът-платформа се придвижваше по-бавно от човешки ход.
Феновете, които от нощта срещу вторник чакаха любимците си, изобщо не скучаеха. На огромната сцена, построена за случая пред Бранденбургската врата, гастролираха най-известните германски поп и рок звезди.

Викове на възторг огласиха Берлин, след като героите от Рио започнаха да излизат на подиума. Те бяха извиквани поименно на групи от по 5 и 6 души.

Премиите - по 300 000 евро на играч

На състезателното поле излизат по 11, но отборът е от 23-ма футболисти. Макар сред тях да има и такива, които и 1 минута не са били на терена, всички са носители на купата и съответно получават парична награда - по 300 000 евро. Ако аржентинците бяха спечелили купата, щяха да приберат по 510 000 евро. Но не би.

По време на тържеството в Берлин всички състезатели демонстрираха завидна певческа дарба, изпълнявайки хитове от стадионите. Те изпращаха с шутове съм публиката умалени копия на футболната топка от мондиала. Тимът се оказа и с артистични заложби. В последната група, която беше извикана на сцената, беше капитанът Филип Лам. Пред него вървяха четирима съотборници и всички се питаха къде е купата? Никой не виждаше Лам с неговите 160 см височина. Когато групата застана пред публиката, изведнъж четиримата футболисти паднаха, като отсечени. В средата остана капитанът с трофея.

Публиката изпадна в екстаз

Фиестата продължи. Тони Кроос обяви Мирослав Клозе като “най-добър футболист”, множеството заскандира: “Клозе, Клозе!” Гениалният вратар Мануел Нойер и любимецът на публиката Бастиан Швайнщайгер пък запяха: “Номер едно в света сме ние!” Известен с пеперливите си изрази, Швайни се провикна пред микрофона: “Най сетне това дрисливо нещо е наше”, визирайки световната купа...

На финала се появи най-известната германска поппевица - Хелене Фишер. Тя изпя любимата песен на националите “Бездиханна в нощта”, но с преправен текст, величаещ духа на тима.

Целият отбор понесе огромен трансперант с надпис: “Обригадо ("благодарим" от португалски, на какъвто език говорят бразилците - б. р.), фенс! Четвъртата звезда е наша!”

В това време в небето отново се появи боингът, с който националите долетяха от Рио де Жанейро. Той направи един въздушен тур за овации. След близо час фиеста, националите се отправиха към дома за 3-седмична почивка. След това всеки състезател трябва да се яви в собствения си клуб.

Празникът край Бранденбургската врата продължи до 17 ч с концерти на известни поп и рокгрупи. 

Световна победа, световно празненство!