От нова година „Гражданската отговорност” и „Автокаското” ще поскъпват с всяко нарушение, което извършваме на пътя - т. нар. система бонус-малус.

Крайната цел е да се намали черната статистика. В момента България е на първо място по смърт на пътя в Европейския съюз, показа репортаж на Нова тв. От началото на годината досега у нас са станали 5530 тежки катастрофи, с над 500 жертви и почти 7 000 ранени.

А до тежките инциденти най-често се стига заради бясно шофиране, неправилни маневри, отнемане на предимство и каране в насрещното.

Заради тежки нарушения от началото на годината досега са дерегистрирани над 11 000 автомобила на шофьори без книжка или след употреба на алкохол и наркотици. А издадените глоби минават 735 000. Толкова са издадените фишове, актове и електронни фишове.

В момента са застраховани около 3 млн. автомобила, което е 97 % от автопарка у нас.

Заради липса на „Гражданска отговорност” до края на септември от системата на КАТ са дерегистрирани 856 000 автомобила. От тях 72 000 собственици са платили полицата след принудителното спиране от движение на колите им.

Досега цената на полицата зависи от кубатурата на автомобила, възрастта на водача и това - къде се кара.

Системата бонус-малус ще отчита всяка щета която сме причинили,  както и нарушенията на шофьора. За всекиго ще се изчислява уравнението: базова цена, умножена по коефициент на риска. Той ще е от минус 50 до плюс 180 %, казва Светла Несторова, от Асоциацията на българските застрахователи.

При средна цена на гражданската отговорност около 190-205 лв., както е в момента, за един водач без нарушения тя може да спадне до 100 лв., а за крайно недисциплинирания до 500-600 лв.

Базовата премия няма да бъде променяна.

Брокери дават пример пред Нова тв, че сега един мощен автомобил с цена от 380 лв. на "Гражданската", след като са причинени 3 ПТп, може да стигне до 1100-1200 лв.

Новите правила скоро ще се приложат и за "Автокаското".