Първите обвинения за руска намеса в президентските избори в САЩ се очаква да бъдат повдигнати днес, съобщава Ройтерс. Очакват се и арести.

Разширеният съдебен състав, създаден от прокурора Робърт Мълър, е одобрил обвинителния акт в петък, казва източник на агенцията.

През януари американските разузнавателни агенции излязоха със заключение, че руските власти са се намесили в президентските избори през 2016 г. Кремъл е свързан с хакерската атака на сървърите на Националния комитет на Демократическата партия, след която изтече кореспонденция на опонента на Доналд Тръмп в президентската надпревара Хилъри Клинтън. Освен това Русия е финасирала разпространяването на фалшиви новини и реклами в подкрепа на Тръмп, твърдят разследващите.

Робърт Мълър разследва дали приближени до американския президент са си сътрудничили с руските власти и дали са се опитали да попречат на евентуалното дело. Обвинителят Мълър води проверката, след като през май Тръмп уволни директора на ФБР Деймс Коми.

Сред разпитаните от прокурорския екип са бившият шеф на кабинета на Тръмп Рейнс Прибъс, съветникът по национална сигурност Майкъл Флин и бившият говорител на Белия дом Шон Спайсър.

През юли ФБР претърси дома във Вирджиния на ръководителя на предизборния щаб на президента Пол Манафорт.

Доналд Тръмп многократно отхвърля обвиненията и определя случващото се като "лов на вещици". Вчера той реагира в туитър на разкритията на "Вашингтон пост", че Националният комитет на Демократическата партия е финансирал доклада, залегнал в основата на разследването.

"Невиждани гняв и единство сред Републиканците заради липсата на разследване за фалшивия доклад на Клинтън, сделката с Русия за урана, над 33 000 изтрити имейла... Вместо това разследват фалшивото "сътрудничество" Тръмп/Русия, което не съществува", написа президентът в поредица публикации в социалната мрежа.