ДСБ тръгва към "изграждане на широк, траен политически съюз, който да е основан на двупартийното сътрудничество между ДСБ и "Да, България" като основни изразители на опозиционно-настроените избиратели от център-дясното политическо пространство."

Това е решението на Националното съвещание на партията, което се проведе през почивните дни в Боровец. Финалният вариант на приетата резолюция бе представен от председателя на тъмносините ген. Атанас Атанасов. Той получи и мандат, с който да се работи за постигане на съюза. 

Широкият управляващ орган на ДСБ е одобрил усилията на председателя и ръководството за сближаване с формацията на Христо Иванов през последните месеци. Според резолюцията трябва да се върви към скрепяване на двупартийния съюз с политически документ. Към обединението могат да се присъединяват и други формации, обединени около изграждането на опозиционна алтернатива вдясно от модела "Борисов", както в ДСБ наричат управлението.

"Има нужда от създаване на реална опозиция в държавата, защото към момента виждаме имитация на конфликти между БСП и ГЕРБ", заяви Атанасов. 

По думите му при ГЕРБ има напрежение, защото постоянно гърмят корупционни скандали, които показват, че "този модел на управление има за цел усвояване и присвояване на бюджетни пари".

Той повтори, че обезличаването на институциите и на първо място на парламента е факт, който обезличава и процедурата по приемане на бюджета за догодина. А към края на тази година се очаква излишък от около 3 млрд. лв., които отново ще бъдат разпределени чрез постановления на Министерския съвет за купуване на политическо влияние и в разрез с конституцията, според която начинът за разходване на бюджета се определя от Народното събрание. 

Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че решението за общи действия с "Да, България" е взето единодушно, че българската десница трябва да се обедини от гледна точка на дясноопозиционно позициониране спрямо управлението на Бойко Борисов в коалиция с така наречените Обединени патриоти. Кънев акцентира, че първата стъпка за създаване на опозиционен фронт отдясно е на основата на ДСБ и "Да, България", който трябва да се надгражда.