Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Разследване на бТВ, излъчено вчера показа, че фирми, които са близки до проф. Николай Петров, са получили обществени поръчки за 1,6 млн. лева от Военномедицинска академия (ВМА) в нарушение на правилата. 

Поръчките за материали за нуждите на ортопедията са спечелени от дружества, които са на семейството на мъжа, с когото живее дъщерята на Николай Петров Руслана. Двамата имат и общо дете. Така на практика директорът на ВМА е подписал поръчките със зет си.

Един от договорите за доставка на медицински консумативи, сключен с дружеството „Ортопедие-Инвекс”, е на обща стойност 1 117 731 лева с ДДС. Фирмата е на Павлинка Нецова и е регистрирана на един адрес с ПР компанията на дъщерята на министъра Руслана Петрова. Освен това Павлинка е майка на Явор Цонев, т.е. е и баба на внучето на Николай Петров. 

Едно от нарушенията при даването на поръчките е, че спечелилите не са били регистрирани по Булстат.

На Борисов определено не му върви с поста, който е рекордьор по "ветровитост" в трите му кабинета. Само в първото правителство имаше 4-ма здравни министри - Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова, Стефан Константинов и Десислава Атанасова.

Във втория кабинет поста зае Петър Москов. Сега след оставката на Николай Петров практически премиерът за седми път ще си търси здравен шеф.