Бившият шеф на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт и съдружникът му Рик Гейтс са първите обвиняеми по разследването за намеса на Русия в изборите в САЩ през миналата есен. Двамата се предадоха на властите и предстоят дела.

Заговор срещу Съединените американски щати, пране на пари, укриване на средства в чуждестранни банки, отказ от регистрация като "чуждестранен агент", фалшиви показания по закона за регистрация на чуждестранни агенти и лъжесвидетелство. В това са обвинени Пол Манафорт и Рик Гейтс. Какво всъщност са извършили и каква е връзката с намесата на Русия в президентските избори през 2016 г.?

Лобисти на Виктор Янукович и кабинета му

От 2005 г. Манафорт и Гейтс работят като политически консултанти. През 2005 г. те създават фирмата Davis Manafort Partners Inc (DMP). Тя се занимава с политическо консултиране и има клонове в САЩ, Русия и Украйна. Шест години по-късно е създадена и Davis Manafort Partners International. Техни клиенти са украинското правителство, бившият президент Виктор Янукович и неговата Партия на регионите.

Манафорт и Гейтс получават десетки милиони за работата си с Украйна, се твърди в обвинителния акт. За да скрият, че  друга страна им плаща, те изнасят парите в офшорни сметки в Кипър, Сейнт Винсънт и Гренадини и Сейшелските острови. Схемата е често използвана – основават там фирми чрез посредници и им плащат за неизвършени услуги с парите, получени от Украйна.

Проруската Партия на регионите наема DMP и DMP International, за да й помогнат в политическите кампании в Украйна през 2006 г. Янукович печели изборите през 2010 г., а през 2014 г. е свален.

През 2012 г., по време на мандата на бившия украински държавен глава, в Белгия е създаден т. нар. Европейски център за модерна Украйна. Манафорт го използва, за да лобира пред САЩ и Европа в интерес на украинските власти. Той прекратява работата си през 2014 г., когато Янукович е свален.

“Чуждестранни агенти“?

Според американските закони всеки, който защитава в САЩ интересите на чужда държава или чуждестранен бизнес, трябва да се регистрира по Закона за регистрация на чуждестранните агенти. В американското правосъдно министерство се подава декларация с информация за чуждестранния работодател, сумите, които лобистът получава, и действията, които извършва в интерес на работодателя си.

Между 2006 и 2014 г. Манафорт и Гейтс получават милиони, за да лобират пред американските власти в полза на украинското правителство, Виктор Янукович и партията му. Те обаче не са регистрирани като лобисти в правосъдното министерство, с което нарушават Закона за регистрация на чуждестранните агенти.

Манафорт и Гейтс наемат две компании, регистрирани във Вашингтон. Гейтс е връзката между тях, а Манафорт се свързва директно с Янукович. Те лобират пред членове на Конгреса за отмяна и смекчаване на санкциите срещу Украйна, защитават законността на президентските избори през 2004 г. Тогава Янукович е избран на първи тур, но след обвинения във фалшифициране на резултатите и масови протести в столицата Киев Върховният съд отменя втория тур и Янукович губи при прегласуването. Компаниите, свързани с Манафорт, защитават и ареста на бившата премиерка Юлия Тимошенко. Създаден е и доклад за съдебното дело, доказващ законността на присъдата, оспорена от много международни организации. За него са платени 4 милиона долара през офшорните сметки на Манафорт. Двете фирми пък получават 2 милиона долара.

През септември 2016 г. американски медии разкриват връзка между Манафорт и фирмите лобисти. От тогавашния председател на предизборния щаб на Доналд Тръмп се иска да свидетелства дали е действал като лобист на чуждо правителство, без да декларира това по Закона за регистрация на чуждестранните агенти. На 23 ноември 2016 г. и 10 февруари 2017 г. той и Гейтс свидетелстват пред правосъдното министерство, че не са действали в интерес на Украйна. За това те са обвинени в даване на фалшиви показания и нарушение на Закона за регистрация на чуждестранните агенти.

Данъчни измами и пране на пари

Парите, получени от Украйна за лобиране в полза на Янукович и кабинета му, са използвани от Манафорт и Гейтс, за да се радват на разточителен живот в САЩ. Те не декларират, че притежават големи суми в чуждестранни банки, което е задължително според американските закони. На практика те фалшифицират данъчните си декларации в периода от 2010 до 2014 г. и укриват данъци в особено големи размери.

Манафорт купува луксозни имоти за милиони и ги използва като гаранция за теглене на ипотечни кредити с ниски лихви. Той изпира по този начин над 18 милиона долара, а Гейтс – над 3 милиона.

Двамата са обвинени в заговор срещу САЩ, защото умишлено заблуждават министерството на правосъдието, като не обявяват, че са чуждестранни лобисти, и министерството на финансите, защото укриват огромни данъци.

Каква е връзката с намесата на Русия в президентските избори?

Пол Манафорт е председател на предизборния щаб на Доналд Тръмп и се очаква да бъде с чисто минало. Той е бил лобист на проруската Партия на регионите в Украйна, което неизбежно го свързва с Кремъл. Обвинителният акт включва само вече доказани престъпления, които ще издържат в съда, но това не значи, че Манафорт не е извършил други нарушения. Освен това обвинителният акт е едва първият от поредицата в разследването за руската намеса. Очаква се Манафорт да съдейства, за да получи намаляване на присъдата и така да уличи други свързани с Русия фигури, близки до американския президент. Обвинението срещу Пол Манафорт и Рик Гейтс не е краят на разследването, а само началото.