Франция

Полицейски екипи правят оглед на залата "Батаклан" на 14 ноември 2015 г. след нощта на атентатите, в която бяха убити 130 души. 

Силите за сигурност са предотвратили 32 атентата, откакто беше обявено извънредно положение през ноември 2015 г., съобщи пред РТЛ вътрешният министър Жерар Коломб. За същото време е имало 13 опита за атентати с ранени.

Енергетика

Газовият сектор е похарчил 100 милиона евро за лобистки дейности в Брюксел през 2016 г., съобщава "И Ю обзървър", позовавайки се  на доклад на "Обсерваторията за корпоративна Европа". Секторът наема 1000 лобисти и е организирал стотици срещи с комисари, в чийто портфейли са климатът и енергетиката.

Чехия

Андрей Бабиш по време на предизборната си кампания.

Чешкият милиардер Андрей Бабиш спечели възможна подкрепа в понеделник да сформира правителство на малцинството на своето движение АНО, след като малката Комунистическа партия каза, че би "толерирала" тази перспектива, съобщи Ройтерс. Другите осем партии в парламента не искат да се коалират с Бабиш, който е следствен за измама с еврофондове. Желание за това има само антиевропейската СПД, но АНО не я иска за коалиционен партньор.

Великобритания

Тереза Мей е непримирима към сексуалния тормоз в политиката - нов проблем за трудното ѝ управление.

Британското правителство обеща нулева толерантност към сексуалния тормоз след разкрития за недопустимо поведение на негови депутати и министри, предаде Ройтерс. След обвиненията срещу холиводския продуцент Харви Уайнстийн стотици хиляди жени и мъже по света започнаха да споделят случаи, в които са били обект на сексуални посегателства. 800-годишният британски парламент не прави изключение. Министър-председателката Тереза Мей нареди разследване за един от министрите ѝ, обвинен, че карал секретарка да му купува секс играчки. Опозиционната лейбъристка партия суспендира мандата на свой депутат, докато го разследва за подобно поведение.

Финландия

Финландският президент Саули Ниинисто (вдясно) и гостуващият му руски колега Владимир Путин разговарят на атракционно корабче през юли т.г.

Присъединяване на Финландия към НАТО трябва да бъде одобрено на референдум, каза президентът на страната Саули Ниинисто. Финлания поддържа неутралитет, за да не изостря отношенията си с Русия, с която споделя над 1300-километрова граница. Анексирането на Крим обаче породи страхове от руска заплаха и дискусия дали страната трябва да потърси членство в НАТО. 21% от финландците биха го подкрепили, докато 51% са против според проучване на общественото мнение от миналия февруари. Ниинисто се очаква да спечели следващ мандат на президенските избори, които са насрочени за 28 януари. Той не каза дали би подкрепил финландска кандидатура за НАТО.