След броени дни лъвът с картата на Санстефанска България, оцелял от Войнишкия мемориал, ще бъде поставен отново в центъра на София. Статуята, дело на скулптора Михаил Михайлов, ще заеме своето място, където до преврата през 1944 г. властта е отдавала почит на загиналите български воини, а майките им са правили панихиди. Лъвът се завръща на старото си място след близо 40 години „изгнание“.

Гранитният постамент е вече готов да бъде увенчан с лъвската фигура. В момента работници подготвят градинката пред НДК, където ще бъде монтирана скулптурата. Мизансценът е подобен на стария – в кръг около лъва е поставен парапет, с няколко каменни основи, на които може би отново ще има жертвеници.

Някогашният мемориал е открит от Борис III и официално е известен като „Паметник на загиналите във войните през 1885, 1912-1913 и 1915-1918 г. от Първи и Шести софийски полкове“. Първоначалният му вид е от три стени (в П-образна форма) с декоративна колонада и монтирани върху тях плочи с имена на загиналите във войните. Размерите са внушителни – 21 метра ширина и 11 м височина на всяка от стените.

Столична община ще възстанови целия комплекс. На първия проведен конкурс никой от кандидатите не събра достатъчно брой точки, затова предстои обявяването на нов. А избраният проект ще премине през обществени обсъждания и разглеждане от художествения съвет на общината.

"Площад Славейков"