Чешкият енергиен концерн ЧЕЗ продаде ТЕЦ-Варна на фирма на Данаил Папазов, който бе министър на транспорта от 2013 до 2014 г. в правителството на Пламен Орешарски.

ТЕЦ- Варна е с инсталирана мощност от 1260 мегавата и бе временно затворена от 1 януари 2015 г. ЧЕЗ е приела офертата на българската компания „Сигда“ ООД, която е подала най-добра цена. Сделката подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Финалната продажба ще бъде завършена след оценка на оборотния капитал, пише в сайта на чешката компания.

Фирма „Сигда“ е собственост на сина и дъщерята на Данаил Папазов – Станислав и Ивелина, а самият Данаил Папазов е вписан като управител.

На сайта на фирмата пише, че Сигда" ООД е основана през 2005 година в град Варна в отговор на желанието ни да предоставим на нашите контрагенти пълен обхват от логистични и съпътстващи услуги. Основна дейност на дружеството е автомобилен превоз на насипни товари в страната и чужбина. Компанията се развива бързо и за кратко време изгражда значително присъствие на местния пазар.

ЧЕЗ обяви в началото на годината, че планира да се освободи от бизнесите си в България. Компанията притежава електроснабдяването на близо една трета от територията на страната, включително и в София.