Парламентът в Япония избра отново Шиндзо Абе за премиер на страната след като коалицията, ръководена от неговата Либералдемократическа партия, спечели убедително мнозинство на предсрочните избори миналия месец, съобщи Ройтерс.

В 465-членната долна камара на парламента за Абе гласуваха 312 депутати, а в горната той спечели подкрепата на 151 от 242, съобщи South China Morning Post. Очаква се той да назначи отново същите министри, с които управлява от избирането си през 2012 г.

Коалицията му вече има "супер мнозинство" от две трети, което му дава възможност да промени пацифистката конституцията на Япония.

Член 9 на изработената от САЩ след Втората световна война конституция забранява на Япония да има свои въоръжени сили. След войната обаче са създадени т.нар. Японски сили за самоотбрана, които имат по-ограничен правен статут и са едва 24 000 души.

Шиндзо Абе още в първия си мандат обяви, че иска да се изясни двусмисления статут на японската армия. Досега обаче нямаше достатъчно мнозинство в парламента. Поправки в конституцията трябва да бъдат одобрени от две трети от депутатите в двете камари на парламента, а след това - и от мнозинството граждани на референдум.

Депутатите аплодираха Абе след като го преизбраха за премиер.

В неделя американският президент Доналд Тръмп пристига на визита в Япония, където ще се срещне с Абе и двамата ще обсъдят кризата със Северна Корея. В телефонен разговор след изборната победа на коалицията на Абе, Тръмп го е уверил, че САЩ ще защитават Япония от агресията на Пхенян.