Речта на президента Румен Радев по случай Деня на будителите днес стана повод за полемика в социалните мрежи. И по-специално една част от нея:

"Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Той е българска духовна категория, човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните. С талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост.".

Това изречение предизвика коментари в социалните мрежи и от популярни, и от не толкова популярни хора. 

Радан Кънев директно реши да спори с държавния глава и казва, че който е писал речта му - е обидил и самия него:

Напротив, г-н Президент. 

Мнозинството от българските будители са ИМЕННО "интелектуалци по европейски образец". И в това няма нищо лошо... 

Българското Възраждане, епоха, в която живеят повечето от будителите, е време на порив за откъсване от архаичния, изостанал азиатски живот на Османската империя и присъединяване към "семейството на свободните европейски народи". 

И да, "интелектуалец" не е обида. Или поне не към онова време. Интелектуалци са Петьофи и Ботев, Мадзини и Раковски, Милюков и Каравелов. Все по ... европейски образец. 

Обидно е това изказване, не за тези, които съветниците Ви се опитват да обидят през Вашата уста, а за националната ни история.

И не Ви е на нивото - който Ви го е написал, е обидил и Вас.

Политологът Даниел Смилов също реагира, питайки:

Поради что, неразумни юроде, се срамиш да наречеш будителите си европейци? Или сме нямали светли умове, чиито идеи да се съизмерват с тези на най-цивилизованите народи на своето време? Или нашите будители са нещо самобитно като мерудията и чушкопека - само за местна употреба?!

Константин Павлов-Комитата пък написа:

Румен Радев: "Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Той е българска духовна категория, човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните. С талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост." 

Чувал съм, чувал съм за тази категория. И Ботев ги споменава тези интелектуалци, според Радев, не по европейски образец: 

„И на обществен тоя мъчител

и поп, и черква с вяра слугуват;

нему се кланя дивак учител,

и с вестникарин зайдно мъдруват,

че страх от бога било начало

на сяка мъдрост“

По-краен бе бившият дипломат Илиян Василев:

Президентът Радев удари ново дъно в интелектуалните си ексерсизи на тема, че българските възрожденци не били европейски тип. Това е обида за паметта на големите ни възрожденци, които поставяйки нацията редом с европейските народин, без никакво съмнение, колебание и най-вече уговорки поставят Европа като естествената среда на България, на нейния стремеж като нация и държава.

Православието, макар и ограничител поради пленеността му от Русия, никога не достатъчно условие, за да се твърди, че не сме потомствени европейци, каквито са и възрожденците ни.

Казаното от Радев е елементарна глупост, тъй като самата дума Възрожденци идва от Възраждане, а това е закъсняла реплика на общоевропейски процеси. Ние винаги сме се равнявали по Европа, а мечтата на много българи е било Европа да се равнява по нас.

Жалко, след "колоса" Борисов имаме "генерал" на мисълта.

И се определят като "елит"?!

 

Пълния текст, поместен в интернет страницата на президентската институция, на речта на Румен Радев днес - можете да прочетете ТУК.