"Никой не може да гарантира, че даден строител, бригада или фирма няма да направи калпав ремонт. Но там, където нещо не е направено както трябва - фирмата плаща за поправката. Не плащаме за лошо свършена работа."

Така кметицата на София Йорданка Фандъкова коментира през Нова тв последните случаи с лоши ремонти в София, като кривите колчета на спирка в НДК, велоалеята на ул. "Раковски" и протестите срещу работата по бул. "Дондуков" са част от примерите.

Заради качеството на работа общински съветници от десницата поискаха темата да се разисква на специално заседание на Столичния общински съвет.

"Където има проблеми, гражданите са активни и слава Богу - ние се вслушваме. Но договори не се прекратяват заради пиар акции, трябват солидни аргументи, защото в противен случай засегната фирма може да ни осъди", отвърна кметицата. 

Тя заяви, че през последната година е наложила санкции за над 2 млн. лв. на строителни и наздорни фирми, договори са прекратявани и на компании, които контролират качеството на ремонтите.

Проблемите по бул. "Дондуков" Фандъкова отдаде на това, че се е наложила смяна на проекта два пъти, защото Министерството на културата не е приемало първоначалните проекти. Затова и по булеварда има павета, а не асфалт. Тя обаче обеща движението по ключовата артерия в центъра на София да тръгне до 20 ноември. След този срок обаче довършителните работи ще продължат, а обектът ще бъде приет от Столичната община едва когато експертите се убедят, че ремонът е качествен. 

"В България има закони и сроковете за гаранция не са измислени случайно", каза столичната кметица на въпрос защо гаранцията за ремонта на "Дондуков" е само 5 години, поставен от общинския съветник от РБ/ДСБ Иво Божков.

Кметицата обяви, че при ремонта на "Шипченски проход" например дейностите по тротоарите са връшани 6 пъти. Работата в София обаче вървяла, защото са успешно довършени ремонтите по булевардите "Овча купел", "Прага", както и на моста "Чавдар".

За изграждането на велоалеи Фандъкова обясни, че иска мнение от всички, които имат предложения, и се търси най-балансирано решение, колкото и да е трудно.