"Има депозирано искане от председателя на Специализирания наказателен съд за увеличение на щатната численост с 15 души."

Това каза днес пред журналисти представляващият ВСС Боян Магдалинчев по повод един от най-сериозните "завои" на подсъдността, касаещи корупцията по върховете, през последните години.

Според промените в НПК от 6 ноември (понеделник) трябва всички дела за т. нар. висока корупция и хора с имунитет да отидат от СГС - където бяха досега - в СпНС, а до момента нищо не е направено.

Искането на Ушев обаче не е минало през комисията "Бюджет и финанси", затова засега е оставено без разглеждане, стана ясно от думите на Магдалинчев.

Той допълни, че въпросът тепърва ще стигне до съдийската колегия, "когато му дойде времето за обсъждане". Разбира се, това води след себе си и съдебни служители, а и тежък (и още незапочнал) разговор за материалното осигуряване. Магдалинчев повтори, че искането засега е единствeно за разкриване на 15 съдийски щата в СпНС.

"Той (Георги Ушев, шефът на спецсъда, б.а.) се опасява, че това ще стане едно от най-натоварените съдилища в страната с тази численост, която е 18 души сега", заяви представляващият ВСС.

На въпрос на Клуб Z за разчетите и обосновката, които е представил Ушев, Магдалинчев каза, че иде реч за около 30% натоварване на работата. От около 4600 дела сега се очаквало нарастване с над 2000-2500 бройки.

(Що се отнася до делата в спецсъда, Клуб Z напомня, че има сериозно разминаване - преди дни бе разпространена информация от СГС в отговор на журналистическо питане, че от 1 януари 2015 г. са образувани  едва 26 такива дела за висока корупция. От тях едва 5 вероятно ще отидат в Спецсъда, б.р.)

Въпросът стои и за оборудването и той е на вниманието и на бюджетиращите съдебната власт, напомни Магдалинчев, като те са заявили пред МФ нуждите си. За местенето на пари в сегашния вид на бюджет 2018 изобщо не са предвидени, както не са предвидени и около 4 млн. лв., които са нужни по изчисления на ВСС за новото правило: до 6 заплати бонус за работещите в специнстанциите.

Освен негативната позиция на Магдалинчев против бонусите такава изрази днес и Лозан Панов. Той напомни, че във Върховния касационен съд се допрецизира финално документът за сезиране на КС по повод преместената подсъдност. 

"На Пленум на ВКС ние взехме решение и дадохме мандат на колегиите да допълнят изготвеното от тях предложение за сезиране на Конституционния съд.

Кадровия проблем очевидно законодателите тръгват да го решават по един специфичен начин с обезпечаването на финансови средства и т. н. По отношение на материално-техническия проблем - той стои пред съда от дълго време. Той не е от сега", каза Панов.

Съдия № 1 попита и какво се случва с оставащите в СГС, които "очевидно няма да имат толкова много работа".

"Трябва да се търсят добри законодателни решения - едва ли решението е във финансово мотивиране на магистратите и в очакването на резултати от тях. Защото ако това може да се иска за други институции, съдът е арбитър - той стои в средата между спорещи страни.

И в този смисъл не мога да приема аргументите на когото и да било - че резултатът е това, което мотивира по-високо възнаграждение на магистратите. Не мога да приема, че резултат означава осъдителна присъда. Респективно обратното - оправдателна присъда. Това звучи абсурдно!