Засилен прием на белтъци и ограничаване на въглехидратите. Това са част от препоръките за хранене, които се съдържат в проект за изменение на Наредбата за физиологичните норми за хранене на населението. В нея се дават нови препоръчителни стойности на прием на редица хранителни вещества, витамини, минерали и вода. Те са съобразени с последни проучвания на Световната здравна организация (СЗО).

Сред новостите са и указанията да се приемат по-големи дози витамин D и витамин С. 

В предложението са актуализирани всички стойности за среднодневни потребности от енергия и всички стойности за адекватен прием на пълноценен белтък. Въведени са стойности за адекватен прием на есенциални мастни киселини и n-3 дълговерижни полиненаситени мастни киселини, както и стойности за адекватен прием на хранителни влакнини, диференцирани по възраст.

Актуализиран е и приемът на витамините, минералните вещества, стойностите за адекватен прием на калий и вода, въведени са стойности за минимални потребности от натрий и калий; стойностите за горни граници за нерисков прием на витамин D и флуор; препоръчителните интервали за прием на общ белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, диференцирани по възраст. Приложени са специални таблици, които указват какъв да бъде приемът на калории за всяка възрастова група, както и колко белтъци, въглехидрати, мазнини и т.н. трябва да поемате в зависимост от това на колко сте години.

Ето някои от новите стойности:

Значително са намалени средните енергийни потребности, които се изискват дневно от физически здраво население. Те са разделени на три групи, в зависимост от физическата активност на индивида. При умерен начин на живот необходимостта от 3000 килокалории дневно е занижена на малко над 2600 при мъжете на възраст до 60 години, и от 2300 на 2000 - при жените.

 Ето и колко вода трябва да приемате на ден. 

Наредбата се променя за първи път от 2005 г. и, ако тогава препоръчителният дневен прием на вода за мъжете е бил 3,7 литра, то днес той е понижен до 2,5 литра.

При жените пък, ако старата наредба препоръчва да се пие 2,7 литра вода дневно, то днес е разписано, че приемът за 24 часа не трябва да надвишава 2 литра. 

За мъжете препоръчителният прием е занижен с над 1 литър, а за жените - със 700 милилитра.

От 3,3 л пък дневният прием на вода при момчетата на възраст между 14 и 19 години е занижен на 2,5 л. При момичетата от същата възрастова група препоръчителното понижение е от 2,3 л на 2 литра.

Всички таблици може да видите ТУК.

Обновяването на наредбата се изисква от Европейския съюз и проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на здравното министерство.