Повече от шест години от ликвидирането на топтерориста, основател и главатар на престъпната ислямистка групировка “Ал Каида” Осама бен Ладен, американската разузнавателна служба ЦРУ днес разсекрети огромен негов архив. Файловете може да свалите от тук. В момента обаче често се появява технически проблем с достъпа до файловете заради огромния интерес от целия свят. Работи се по отстраняването на пречките.

"Днешното публикуване на писма, видео и аудиозаписи, както и други материали дава възможност на американските граждани да надникнат в дълбочина в дейността и плановете на терористичната организация “Ал Каида", заяви шефът на ЦРУ Майк Помпео, който оглавява разузнавателната служба на САЩ от 23 януари т. г.

На интернет страницата на ЦРУ са публикувани 470 000 файла с общ обем от 550 гигабайта.

Архивът на Осама бен Ладен е бил иззет от елитното щатско подразделение, атакувало на 2 май 2011 г. тайното му убежище в Пакистан. Тогава смятаният за терорист номер 1 в света беше убит.

Тогавашният президент на САЩ Барак Обама обяви, че 54-годишният топтерорист е бил ликнидиран по време на престрелка в обитаваната от него къща в пакистанския град Аботабад.

Бен Ладен е не само основател и тартор на престъпната ислямистка групировка “Ал Каида”, но и човекът, който стои зад терористичните нападения на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и главната квартира на Пентагона край Вашингтон. В Ню Йорк загинаха над 3000 души, причинените материални щети бяха огромни.

По данни на изследователи от политическия институт Foudation for Defense of Democracies (Фондация за отбрана и демокрации), които вече са проучили архива, документите дават възможност да се придобие нова информация за възгледите и престъпната дейност на Бен Ладен.

"Разсекретяването на този архив ще помогне да се запълнят някои празнини по отношение на Ал Каида", заяви експертът от института Бил Роджио.

Той уточни, че архивът съдържа и дневниците на Осама бен Ладен, както и видео от сватбата на неговия най-любим син Хамса, състояла се най-вероятно в Иран. Така наследникът на Бен Ладен за пръв път може да бъде видян на сравнителна зряла възраст.

От ЦРУ уточняват, че всеки, който пожелае, може да свали от сайта на разузнавателната служба всичко, което го интересува – аудио и видео файлове, както и снимки.