Годишнината от Октомврийската революция от 1917 г. не се отбелязва с всенародни тържества в Русия, но стана повод отново да се заговори за Владимир Илич Ленин. Вождът на революцията, която точно преди 100 години промени историята на голяма част от света, умира пет години по-късно - през 1924 г. По това време обаче култът към личността вече се е развил и Ленин не може просто да бъде погребан – тялото му се балсамира и се излага в набързо скован мавзолей пред стените на Кремъл на Червения площад. Отпред винаги има стража, гори огън. Няколко години по-късно е издигната и познатата на всички сграда от гранит.

Ако стана президент, първият ми знаков указ ще бъде за преместване на трупа на Ленин от Червения площад. Това нещо там силно ме възмущава“, каза кандидат-президентът Ксения Собчак и отвори отново темата.

Интересно е, че именно бащата на Ксения – Анатолий Собчак, бе сред първите политици, които заговориха за погребване на Ленин веднага след разпада на Съветския съюз. Собчак бе кмет на Санкт Петербург, а колегата му от Москва – Юрий Лужков, също говореше за преместване на тялото и нормално погребение. По-късно и президентът Борис Елцин отвори темата, но до решение не се стигна.

Изявлението на Ксения Собчак предизвика мигновена реакция от лидера на Комунистическата партия Генадий Зюганов.

За нещастие се появяват малограмотни хора, която правят такива предложения в навечерието на великия празник. Това е безобразно нахалство. Тези хора не уважават нито страната си, нито предците си.

Зюганов определи предложението на Собчак като „варварство на Червения площад“.

Ако дойдат в нетрезво състояние и с мръсните си ръце, ще ги изгоним от там.

Комунистите всяка година организират чествания пред мавзолея за рождения ден на Ленин на 22 април. Точно това дава оправдание на Владимир Путин да отлага въпроса, въпреки че в миналото се е изказвал в подкрепа на погребването на Ленин.

Четири месеца преди изборите за президент на 18 март догодина обаче темата бе повдигната и от любимия подчинен на Путин – президента на Чеченската република Рамзан Кадиров.

Достатъчно сме го гледали трупа на Ленин. Време е да погребем ръководителя на революцията – така е разумно и човечно. Над тялото на Ленин се труди цял научно-изследователски институт. Около тялото дежури денонощна охрана“, написа Кадиров в профила си в социалната мрежа „Телеграм“.

Според Кадиров е „неправилно, че в самото сърце на Русия, на Червения площад, има гроб с мъртвец.“

Ако решението за погребване на Ленин бъде прието, това ще е най-вярното решение от историческа гледна точка.

Рамзан Кадиров прехвърли въпроса към Путин – „той е длъжен да реши този въпрос, разбира се“, но решението не трябвало да бъде „предизборно“.

През април тази година няколко депутати от управляващата „Единна Русия“ и от Либералдемократичната партия на Жириновски внесоха законопроект за погребването на Ленин. В мотивите им пише, че „само по себе си тялото на Ленин нито е символ на епохата, нито е символ на обединението на нацията“.

В началото на първия си мандат през 2001 г. Владимир Путин каза, че поставянето на този въпрос е „преждевременно“. След това изобщо не говори по темата. В редки случаи е казвал, че погребването на Ленин може да стане чак когато това поискат „подобавляващо мнозинство от хората“.