Употребата на канабис от вносни растения вече е законно в Полша, съобщиха медиите в страната. 

Новото законодателство мина с почти пълно мнозинство в Сейма - 440 "за", 3 "против".

То дава право на фармацевтичните компании да започнат да произвеждат лекарства, съдържащи съставки от растението, но те ще трябва първо да бъдат регистрирани. 

От Камарата на полските фармацевти обявиха, че повечето от тях са готови да започнат производство, а останалите ще имат достъп до специални курсове, ако се нуждаят от допълнително обучение.

"Изчислено е, че до 300 000 пациенти могат да се възползват от лечение с медицинска марихуана", казаха от камарата.

Лечението е одобрено за употреба при хронични болки, гадене, причинено от химиотерапия, множествена склероза и резистентна на обичайните лекарства епилепсия.

Според експертите един грам медицинска марихуана в страната ще струва 50-60 полски злоти, или 13-17 евро, а месечно лечение - около 2000 злоти (470 евро).

След това решение България остава една от малкото държави в ЕС и Европа, които забраняват всякаква употреба на марихуана и криминализират употребата ѝ. Освен повечето държави в ЕС Македония и Турция наскоро също легализираха медицинската употреба. Всяко обсъждане на въпроса у нас не бива допускано в Народното събрание, чест довод е, че обществото не е готово за това.